Αυτοδιοίκηση

Αλλαγές στο πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»

Αλλαγές στο πρόγραμμα «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι»

Τις αλλαγές ανακοίνωσε ο Υπ. Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ.

A-
A+
04/12/2018 | 9:54

Το τακτικό ετήσιο συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος( ΚΕΔΕ) διεξάγεται στην Αθήνα 3-5 Δεκεμβρίου 2018.

Στην ομιλία του, σήμερα 3/12/2018,  ο Υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στα οικονομικά και θεσμικά ζητήματα που απασχολούν τους  Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης(ΟΤΑ). Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην υποστελέχωση των υπηρεσιών των δήμων και εξήγγειλε την υλοποίηση τριετούς προγράμματος πρόσληψης 1.500 επιστημόνων στους δήμους για τη στελέχωση των τεχνικών και οικονομικών υπηρεσιών τους. Τόνισε επίσης , ότι τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκε ένα σημαντικό έργο  για την τοπική αυτοδιοίκηση, προυπολογισμού 30 εκ. Ευρώ, αυτό της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Τέλος ανακοίνωσε πως το επόμενο διάστημα η Κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή  δύο αλλαγές στο νόμο του ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ( ν4555/2018), ύστερα από σχετικά αιτήματα της Τ Α και συγκεκριμένα:

  • Ο πρόεδρος του συμβουλίου κοινότητας άνω των τριακοσίων (300) κατοίκων εκλέγεται , από το σύνολο των μελών του οικείου συμβουλίου, μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους συμβούλων των δύο πρώτων κατά σειρά εκλογής συνδυασμών και όχι ο επικεφαλής ενός από τους δύο πρώτους κατά σειρά εκλογής συνδυασμούς(όπως όριζε το άρθρο 80 του νόμου 4555/2018).
  • Τροποποιείται το εδάφιο τρίτο στοιχ.γ της ΠΑΡ.4 του άρθρου 14 του νόμου 4555/2018, ως εξής: « Ο αριθμός των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων πρέπει να είναι τουλάχιστον ίσος με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως πενήντα τοις εκατό(50%)».[ ο νόμος 4555/2018, σήμερα , προβλέπει προσαύξηση έως τριάντα τοις εκατό(30%) ].

Κατ´ανάλογο τρόπο τροποποιείται το εδάφιο τέταρτο στοιχ.γ ΠΑΡ. 5 του άρθρου 51 του νόμου 4555/2018, ως εξής: « ο αριθμός των υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων πρέπει να είναι ίσος, τουλάχιστον, με τον αριθμό των εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας με δυνατότητα προσαύξησης έως και πενήντα τοις εκατό(50%)».

*Του Ζαχαρία Εμμ. Δοξαστάκη, Τ. Δήμαρχος Χερσονήσου και πρόεδρος της Ένωσης

Δημάρχων Κρήτης

 

 

                 

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.