Αυτοδιοίκηση

Στενεύουν τα περιθώρια για τα οικιστικά όρια στους Δήμους

Στενεύουν τα περιθώρια για τα οικιστικά όρια στους Δήμους

Έως 15 Μάιου  όλοι οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν οριοθετήσει τα οικιστικά τους περιγράμματα.

A-
A+
11/04/2018 | 9:50

Έως τις 15 Μάιου 2018 οι Δήμοι σε όλη τη χώρα θα πρέπει να έχουν οριοθετήσει τα οικιστικά τους περιγράμματα στους δασικούς χάρτες είτε είναι αναρτημένοι είτε προς ανάρτηση.Μέχρι στιγμής, ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν στείλει τα οικιστικά περιγράμματα 158 Δήμοι, ανάμεσα τους και 22 δήμοι της Κρήτης, συμπεριλαμβανομένων των Δήμων Φαιστού,  Γόρτυνας, Αρχανών Αστερουσίων, Μαλεβιζίου & Μινώα Πεδιάδας.

Για το λόγο αυτό, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, έστειλε την περασμένη Τρίτη, 3 Απριλίου, νέα επιστολή στους δημάρχους, υπενθυμίζοντας τους πως σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από τον νόμο 4519/2018, πρέπει μέχρι τα μέσα Μαΐου, να οριοθετήσουν τα οικιστικά περιγράμματα των δήμων τους.
Ο Σ. Φάμελλος υπενθυμίζει την από 5 Μαρτίου 2018 προηγούμενη επιστολή του για το ίδιο θέμα και επισημαίνει ότι μόλις 15 δήμοι έχουν συμμορφωθεί και εφαρμόσει το παραπάνω νομικό πλαίσιο από τότε. Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος στην νέα επιστολή του επισημαίνει την ανάγκη για την άμεση ενεργοποίηση των υπηρεσιών των Δήμων, ώστε να συμβάλουν τα μέγιστα τόσο στο έργο των δασικών χαρτών, όσο και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία της 15η Μαΐου 2018.

Τα περιγράμματα

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το νόμο 3889/2010 οριοθετούνται τα παρακάτω περιγράμματα:

  • Από την Υπηρεσία Δόμησης τα εγκεκριμένα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2α άρθρου 23)
  • Από την ίδια υπηρεσία τυχόν άλλα σχέδια πόλης του Δήμου (παρ. 2β άρθρου 23)
  • Από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου οι οικιστικές πυκνώσεις (παρ. 4 άρθρου 23) μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στην Κρήτη

Μεταξύ των Δήμων που σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος, δεν έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους και δεν έχουν στείλει τα οικιστικά περιγράμματα βρίσκονται και οι εξής Δήμοι της Κρήτης:

– ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
– ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
– ΑΜΑΡΙΟΥ
– ΑΝΩΓΕΙΩΝ
– ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ
– ΑΡΧΑΝΩΝ – ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ
– ΒΙΑΝΝΟΥ
– ΓΑΥΔΟΥ
– ΓΟΡΤΥΝΑΣ
– ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ
– ΚΑΝΤΑΝΟΥ – ΣΕΛΙΝΟΥ
– ΚΙΣΣΑΜΟΥ
– ΜΑΛΕΒΙΖΙΟΥ
– ΜΙΝΩΑ ΠΕΔΙΑΔΑΣ
– ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
– ΟΡΟΠΕΔΙΟΥ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
– ΠΛΑΤΑΝΙΑ
– ΡΕΘΥΜΝΗΣ
– ΣΗΤΕΙΑΣ
– ΣΦΑΚΙΩΝ
– ΦΑΙΣΤΟΥ
– ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ.