Blogs

Η κάλπη … μίλησε!

Η κάλπη … μίλησε!

Μια ερμηνευτική προσέγγιση των αποτελεσμάτων της πρώτης αναμέτρησης με...κριτική διάθεση!

A-
A+
16/06/2023 | 12:47

Οι εκλογές έγιναν και η  κάλπη  μίλησε. Τι είπε όμως; Είπε ότι ο κόσμος κάνει στροφή προς τα Κεντροδεξιά. Συγχωρεί λάθη της απελθουσας κυβέρνησης (ακρίβεια ,υποχρεωτικός εμβολιασμός, υποκλοπές κ.α.) στο όνομα της σταθερότητας, των ασφαλών συνόρων, των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Είπε όμως ότι δεν θέλει περαιτέρω φιλελευθεροποίηση της αγοράς εργασίας, για αυτό έδωσε μεγαλύτερο ποσοστό στο ΚΚΕ σε σχέση με το παρελθόν.

Είπε ότι δεν τον άγγιξε η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είπε ότι θα δώσει δεύτερη ευκαιρία στο ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ ,το οποίο ήδη ονειρεύεται τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (για αρχή). Είπε ότι τα επικίνδυνα σχέδια τύπου “Δήμητρα” τα φοβάται, για αυτό άφησε εκτός το ΜΕΡΑ25. Αναζήτησε κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ για αυτό ανέβασε τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης και έδωσε στη ΝΙΚΗ ελπίδα εισόδου στη Βουλή. 

Πάμε λοιπόν σε δεύτερες εκλογές μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού για το πρώτο κόμμα και εσωστρέφειας για το δεύτερο. Η ΝΔ θα πρέπει να προσέξει την αλαζονεία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να μαζέψει όλους όσοι ανοίγουν το στόμα τους χωρίς να έχει δουλέψει πρώτα το μυαλό τους (βλέπε δηλώσεις Κατρουγκαλου). Η μεσαία τάξη είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας αλλά και η βάση των ψηφοφόρων. Επίσης, στο ΣΥΡΙΖΑ είναι απαραίτητο να κοιτάξουν με ποιους συνεργάζονται π.χ. στο νομό Ροδόπης. Ο εκλεκτός τους βουλευτής είναι τα αυτιά και τα μάτια του Ερντογάν στην Ελλάδα. Η νίκη λοιπόν του κόμματος τους εκεί είναι αποτέλεσμα της ενεργοποίησης του Τουρκικού προξενείου στην περιοχή. 

Τέλος, το μεγάλο ποσοστό αποχής βάζει σε σκέψεις όλους όσοι αγαπούν τη δημοκρατία. Το δικαίωμα ψήφου δεν υπήρχε a priori. Κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες. Το Σύνταγμα του 1844 προβλέπει για πρώτη φορά αυτό το  δικαίωμα στους άνδρες βάζοντας  κάποιους περιορισμούς. Τότε θεωρήθηκε παγκόσμια πρωτοτυπία! Οι γυναίκες αποκτήσαμε δικαίωμα ψήφου το 1952! Δεν μπορώ να κατανοήσω για ποιον λόγο κάποιος δεν θέλει να ασκήσει το ύψιστο δικαίωμα’ του. Για ποιον λόγο αφήνει όλους εμάς που ψηφίζουμε να διαμορφώνουμε ένα αποτέλεσμα το οποίο θα υποστεί και ο ίδιος. Στην αρχαία Ελλάδα οποίος δεν συμμετείχε στην Εκκλησία του Δήμου έχανε τα πολιτικά του δικαιώματα. Ο Περικλής χαρακτηρίζει αυτούς τους ανθρώπους όχι φιλήσυχους αλλά άχρηστους! 

  • Άρθρο της Στέλλας Κυδωνάκη, Φιλολόγου