Blogs

Πολιτισμός εν μέσω των εκλογών

Πολιτισμός εν μέσω των εκλογών

Εδώ κι ένα χρόνο εγκαινιάστηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Φαιστού και μένει κλειστή.

A-
A+
20/06/2019 | 11:29

 

Εκλογές σε διάρκεια. Εκπλήξεις ευχάριστες ή δυσάρεστες ανάλογα με τις πεποιθήσεις του καθενός από μας. Όμως ο πολιτισμός μένει στην άκρη, δεν έχει μπει σε προεκλογικό αγώνα, εξάλλου δεν έχει ζήτηση επομένως βέβαιη η ήττα για πολλούς, ή ίσως για τους ενδιαφερόμενους για θώκους και μόνο γι’ αυτούς.

Γράφει η: Εύα Καπελλάκη – Κοντού*

Ο Πολιτισμός μας, διαχρονικός, παγκόσμιος, αρχέγονος με υπομονή και επιμονή ατέρμονη περιμένει τις δικές μας ευαισθησίες. Περιμένει να αναζητηθεί από όλους εμάς και να μπει στην εξουσία αλλά πριν από όλα στην συνείδηση ενός εκάστου. Δεν είναι μια απλή λέξη με δέκα γράμματα και αφηρημένη έννοια. Είναι σύνθετη, είναι γεμάτη νοήματα και πολλαπλές εκφάνσεις. Αρχίζουμε από το μικρό και ίσως αδιάφορο, να βαδίζουμε στους δρόμους μας, έτσι για να ξεσκάσουμε και να πετάμε τα σκουπίδια μας δεξιά και αριστερά – πού είναι ο Πολιτισμός μας λοιπόν σ’ αυτή μας την ενέργεια; Παρακάτω, βρισκόμαστε στο κέντρο μια επαρχιακής πόλης ή ενός κατά τα άλλα παραδοσιακού οικισμού και φυσικά αντί να έχουμε προβλέψει να αφήσουμε έξω από το ιστορικό κέντρο τ’ αυτοκίνητά μας, πηγαίνουμε δίπλα ακριβώς από το εστιατόριο, καφετέρια ή μαγαζί και τ’ αφήνουμε σφυρίζοντας αδιάφορα, πού είναι ο Πολιτισμός;
Έχουμε χώρους για διάβασμα και γνώση που μας λείπει παντελώς, και τι κάνουμε; Απλά περιμένουμε να έρθει από τον ουρανό κάτι να μας βγάλει από το αδιέξοδο, ή κάποιον εθελοντή να τα κάνει όλα και να συμφέρει την τοπική εξουσία; Συγκεκριμένα εδώ κι ένα χρόνο εγκαινιάστηκε η Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Φαιστού και μένει κλειστή εφτασφράγιστη, αν εξαιρέσουμε την φωτισμένη ιδέα της εκδήλωσης για την παγκόσμια ημέρα της ποίησης 23 Μαρτίου 2019, προς έκπληξη όλων η συμμετοχή καθολική, γιατί η ανάγκη για γνώση είναι μεγάλη.
Όλοι για να έχουμε μια ιδιαίτερη εκτίμηση αναφερόμαστε στον Πολιτισμό και μάλιστα σ’ εκείνον τον Μινωικό, πόσο σπουδαίος ήταν και εμμένουμε στις παλαιές δόξες και δάφνες του παρελθόντος. Αλήθεια, σκεφτήκαμε ποτέ να δημιουργήσουμε κάτι ουσιαστικό στο παρόν για να αφήσουμε παρακαταθήκη στους επίγονους;
Για να γίνει αυτό πρέπει να εργαστούμε με μεράκι και με πολλή αγάπη για τον τόπο μας και την ιστορία του, να ενεργοποιήσουμε την νέα γενιά – δηλαδή αυτή που έχει αποφασίσει να μείνει στον τόπο τούτο – και να της δώσουμε κίνητρα για να εργαστεί, κι όλοι μαζί να προχωρήσουμε στην καταγραφή, προβολή της ιστορίας, της λαογραφίας και φυσικά της ζωντανής μαρτυρίας των ανθρώπων τούτου του ευλογημένου τόπου, που άνυδρος ονομάζεται καιρό τώρα κι έχει αφεθεί στην τύχη του, γιατί οι έχοντες και κατέχοντες φροντίζουν μόνο για τα εύκολα και τα ακούραστα έργα.

 

*Εύα Καπελλάκη – Κοντού [Εκπαιδευτικός και αρθρογράφος Lettere Classiche degli studi dell’ Universita’ di Napoli “Federico II”].