Blogs

Ψάχνοντας το Πνεύμα των Χριστουγέννων…

Ψάχνοντας το Πνεύμα των Χριστουγέννων…

A-
A+
01/12/2018 | 11:45

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν… τα σπίτια και τα καταστήματα στολίζονται, φωτάκια στους δρόμους, χριστουγεννιάτικες λιχουδιές και ένα αίσθημα χαράς και ευεξίας κατακλύζει τους πάντες. Συμφωνείς ή μήπως η εορταστική περίοδος σου προκαλεί άγχος, στρες, μελαγχολία… Γιατί σου συμβαίνει αυτό;

Η μελαγχολία των Χριστουγέννων δεν είναι σπάνιο, επηρεάζει αρνητικά πολλούς ανθρώπους και μπορεί να προκληθεί από ποικίλους παράγοντες:

  • Η απουσία κάποιων οικείων προσώπων (λόγω πένθους, χωρισμού, απόστασης ή άλλων καταστάσεων) είναι εντονότερη κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων, αφού οι γιορτινές αυτές ημέρες είναι παραδοσιακά συνδεδεμένες με την οικογένεια και τα αγαπημένα μας πρόσωπα.
  • Τα Χριστούγεννα τα έξοδα αυξάνονται και ειδικά στις μέρες μας με την οικονομική κρίση, πολλές οικογένειες δε διαθέτουν τα χρήματα ώστε να περάσουν τις γιορτές όπως θα επιθυμούσαν, με αποτέλεσμα να υιοθετούν αρνητική στάση ως προς αυτές.
  • Ο ερχομός του νέου έτους, μας βάζει στην διαδικασία να κάνουμε απολογισμό του χρόνου που φεύγει. Θυμόμαστε τι στόχους βάλαμε και αναρωτιόμαστε αν τους πραγματοποιήσαμε. Ένας αρνητικός απολογισμός σε προσωπικό, κοινωνικό ή επαγγελματικό επίπεδο, μπορεί να μας κάνει ευάλωτους και να αναπτύξει αρνητικά συναισθήματα.
  • Ο ελεύθερος χρόνος που μπορεί να διαθέτουμε κατά την διάρκεια των γιορτών, προωθεί σε ενδοσκόπηση εαυτού, με αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε αν οι βαθύτερες ανάγκες και επιθυμίες μας έχουν ικανοποιηθεί. Έχουμε κοντά μας ανθρώπους που επιθυμούμε; Μπορούμε να μοιραστούμε τα συναισθήματά μας μαζί τους; Μπορούν αυτοί να καλύψουν τις ανάγκες μας; Ή αναγκαζόμαστε να καλύψουμε εμείς τις ανάγκες και τις προσδοκίες των άλλων;
  • Βασικός παράγοντας της χριστουγεννιάτικης μελαγχολίας είναι οι υψηλές και μη ρεαλιστικές προσδοκίες. Η κοινωνία παρουσιάζει τα Χριστούγεννα ως την εποχή όπου η χαρά πρέπει να είναι διάχυτη και προωθούνται εικόνες με την τέλεια γιορτινή ατμόσφαιρα. Στην ουσία όμως η πραγματικότητα δεν είναι τόσο τέλεια όσο παρουσιάζεται. Όσο οι άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτό που ζουν δεν είναι ικανοποιητικό και το συγκρίνουν με τις εικόνες γιορτινής τελειότητας και χαρούμενης διάθεσης των διαφημίσεων, τόσο η απογοήτευση και η θλίψη τους θα μεγαλώνει.

Θέλεις να ξαναβρείς το χαμένο… πνεύμα των Χριστουγέννων;

  • Αν έχεις χάσει κάποιο αγαπημένο σου πρόσωπο πρόσφατα, άφησε τον εαυτό σου να πενθήσει και βίωσε τα συναισθήματά σου. Καλό θα ήταν να δοκιμάσεις νέες συνήθειες και δραστηριότητες, ώστε να λάβεις συναισθηματική ανακούφιση.
  • Αύξησε τις κοινωνικές σου δραστηριότητες. Η συναναστροφή με γνωστούς και φίλους, σου δίνει την ευκαιρία να γεμίσεις το κενό μιας πιθανής απώλειας και την ευκαιρία να γνωρίσεις νέα πρόσωπα που θα μπορούν να συμμεριστούν τις ανάγκες σου.
  • Βάλε όριο στα χρήματα που θα δαπανήσεις στις γιορτές. Είναι ένας καλός τρόπος να περιορίσεις το άγχος και να νιώσεις περισσότερη ασφάλεια. Μπορείς επίσης να κάνεις όμορφα και απλά δώρα (ένα στολίδι ή ένα γλυκό που θα έχεις φτιάξει εσύ) συνοδευόμενα με το σπουδαιότερο δώρο που μπορείς να προσφέρεις, την αγάπη σου (η οποία είναι απεριόριστη και δεν κοστίζει τίποτα).
  • Σταμάτα να δίνεις σημασία σε αυτά που δεν έχεις και εκτίμησε αυτά που έχεις, βάζοντας ρεαλιστικούς στόχους για την επόμενη χρονιά.
  • Βάλε απλούς στόχους για τις ημέρες των εορτών και μην σκέφτεσαι πως πρέπει να είναι, αλλά πώς θα ήθελες εσύ να είναι. Σταμάτα να καταπιέζεις τον εαυτό σου να νιώσει την απόλυτη ευτυχία λόγω των Χριστουγέννων και εξέφρασε τα αληθινά σου συναισθήματα.
  • Προσπάθησε να αποφύγεις την υπερκατανάλωση φαγητού και ποτού (όσο γίνεται μέσα στις γιορτές), γιατί αυξάνουν τα συναισθήματα της κατάθλιψης και βάλε στην ζωή σου την άσκηση, η οποία θα ανεβάσει τα επίπεδα διάθεσης και θα μειώσει το στρες.
  • Γίνε εθελοντής. Η προσφορά αυξάνει την αυτοεκτίμηση και την ελπίδα, τόσο των αδύναμων συνανθρώπων μας, όσο και του ίδιου μας του εαυτού. Επίσης μην ξεχνάς τους ηλικιωμένους ανθρώπους που αυτές τις ημέρες έχουν ανάγκη την παρουσία σου και την αγάπη σου περισσότερο από ποτέ.
  • Τέλος, μοιράσου τα συναισθήματα και τα προβλήματά σου με τα αγαπημένα σου πρόσωπα. Σίγουρα θα αισθανθείς καλύτερα όταν λάβεις την αγάπη και την κατανόησή τους. Αν όμως η στήριξη των φίλων και της οικογένειας δεν είναι αρκετή για να απαλύνει την θλίψη σου, μη διστάσεις να απευθυνθείς σε κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας. Να θυμάσαι πάντα ότι το να ζητάς βοήθεια από τους άλλους είναι σημάδι πραγματικής δύναμης.

Το πραγματικό πνεύμα των Χριστουγέννων βρίσκεται στην αγάπη, την προσφορά, την αισιοδοξία και την πίστη σε κάτι καλύτερο που θα έρθει. Στο χέρι μας είναι….

Καλά Χριστούγεννα, λοιπόν, σε όλους μας με υγεία, ευτυχία, δημιουργικότητα, πολλά χαμόγελα και φυσικά με ατελείωτη αγάπη!!!

 

 

EΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

2892400610 – 6937494215

Άρη Βελουχιώτη 12 Μοίρες, (1ος όροφος)