Εκπαίδευση

Συμφωνία για αριθμό εισακτέων μεταξύ Λοβέρδου – πρυτάνεων

Συμφωνία για αριθμό εισακτέων μεταξύ Λοβέρδου – πρυτάνεων

Ο αριθμός των εισακτέων να ορίζεται έπειτα από συμφωνία των ΑΕΙ και του υπουργείου Παιδείας.

A-
A+
13/01/2015 | 9:25

Ο νυν υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος συμφώνησε με τους πρυτάνεις για τον τρόπο ορισμού του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, αλλά την τελική απόφαση θα λάβει ο επόμενος υπουργός Παιδείας. Χθες, στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ) ο κ. Λοβέρδος ανακοίνωσε και το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, λέγοντας ότι ο αριθμός θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο. Ομως, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετείχε στη συνεδρίαση και με email του ανέφερε ότι το ΕΣΥΠ δεν νομιμοποιείται να λάβει αποφάσεις.

Ειδικότερα, χθες, ο κ. Λοβέρδος μετά τη συνεδρίαση των Συμβουλίων Πανεπιστημιακής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης του ΕΣΥΠ υιοθέτησε την πρόταση των πρυτάνεων, ο αριθμός των εισακτέων να ορίζεται έπειτα από συμφωνία των ΑΕΙ και του υπουργείου Παιδείας στο πλαίσιο της κατάρτισης 4ετών στρατηγικών σχεδιασμών ανάμεσα στα ΑΕΙ και την πολιτεία. Στη διαμόρφωση της απόφασης θα συμμετάσχει και η Αρχή για την αξιολόγηση των ΑΕΙ (ΑΔΙΠ). Αρχικά, ο κ. Λοβέρδος είχε ζητήσει τα ΑΕΙ να αποφασίζουν μονομερώς για τον αριθμό των εισακτέων.

Ετσι, χθες, αποφασίσθηκε να συσταθεί ομάδα εργασίας που έως τα τέλη Φεβρουαρίου θα καθορίσει τα κριτήρια ορισμού των εισακτέων ανά ΑΕΙ (υποδομές, προσωπικό κ.ά.) και ο αριθμός εισακτέων να ανακοινωθεί τον Μάρτιο. Ο κ. Λοβέρδος πρότεινε με τον ίδιο τρόπο (συμφωνία ΑΕΙ-υπουργείου) να καθορίζεται ο αριθμός των μετεγγραφών που θα δέχεται κάθε ίδρυμα. Βέβαια, στη συνεδρίαση έγινε δεκτό οι μετεγγραφές για το 2015-16 να αποτελούν το 15% του συνολικού αριθμού εισακτέων κάθε ΑΕΙ. Βέβαια, ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι για όλα αυτά «πρέπει να υπάρξει νόμος από τη νέα Βουλή. Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι «ο επόμενος νομοθέτης θα κληθεί να κρίνει εάν πρέπει να δώσει μία επιπλέον περίοδο στους “αιώνιους” φοιτητές για να πάρουν πτυχίο».

Πάντως, οι δηλώσεις Λοβέρδου προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. «Ο κ. Λοβέρδος οφείλει να περιορισθεί αυστηρά σε καθήκοντα που αναλογούν σε αυτά ενός υπηρεσιακού υπουργού. Η συνεδρίαση του ΕΣΥΠ δεν αποτελεί πεδίο προεκλογικής προβολής. Οι όποιες κατευθύνσεις για τα ΑΕΙ που εκφωνεί δεν μπορούν να δεσμεύουν την κοινότητα των πανεπιστημίων και ΤΕΙ» δήλωσε ο εκπρόσωπός του στο ΕΣΥΠ Δημοσθένης Παπασταμόπουλος. Παράλληλα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης κατήγγειλε τον κ. Λοβέρδο για «πελατειακά κόλπα και ρουσφέτια» εξαιτίας της εγκυκλίου του υπ. Παιδείας για προκήρυξη Συντονιστών Εκπαίδευσης Εξωτερικού. «Ξεχνά το υπουργείο ότι δεν γίνονται υπηρεσιακές μεταβολές -πόσο μάλλον τοποθέτηση στελεχών- σε προεκλογική περίοδο; Μήπως δεν γνωρίζει ότι δεν έχει λήξει η θητεία των συντονιστών; Τι είδους σκοπιμότητα εξυπηρετεί η εγκύκλιος;» ρώτησε ο κ. Κουράκης. «Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα αλλά του υφυπουργού Παιδείας. Είχα ζητήσει ρητά να κρατηθεί και να μη δημοσιευτεί στο ΦΕΚ», απάντησε ο κ. Λοβέρδος.

Τέλος, λόγω εκλογών δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις 23 και στις 26 Ιανουαρίου.