επικαιρότητα

Αντιπροσωπεία από το Τολό στους Αγίους Δέκα μετά την αδελφοποίηση (φωτορεπορτάζ)

Αντιπροσωπεία από το Τολό στους Αγίους Δέκα μετά την αδελφοποίηση (φωτορεπορτάζ)

Ξενάγηση στη Γόρτυνα και γεύμα φιλοξενίας με ανταλλαγή δώρων.

A-
A+
10/02/2019 | 18:06

Μετά την τελετή της αδελφοποίησης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο Ναύπλιο, μεταξύ των τοπικών κοινοτήτων του Τολού Αργολίδας και των Αγίων Δέκα Γόρτυνας, σειρά είχε η εθιμοτυπική επίσκεψη αντιπροσωπείας φορέων και πολιτών από την “αδελφή κοινότητα” που πραγματοποίησαν διήμερη επίσκεψη στην Κρήτη και στους Αγίους Δέκα του Δήμου Γόρτυνας.

Οι μακραίωνοι δεσμοί που ενώνουν τις δύο περιοχές χρονολογούνται στο 1860, όταν διωγμένοι από τους Τούρκους Κρητικοί έφτασαν στο Τολό της Αργολίδας, φέροντας μαζί τους και την ιερή εικόνα των Αγίων Δέκα Μαρτύρων εν Κρήτη. Την εικόνα διαφύλαξαν ως πολύτιμο θησαυρό με μεγάλη ευσέβεια στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τολό.

Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας η κα. Χαρά Κουρτικάκη, ο Δήμαρχος Ναυπλίου κ. Δ. Κωστούρος, ο Π.Σ. κ. Κοκολάκης και ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης.

Τον Νοέμβριο του 2017 η ιερή εικόνα με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, του Συλλόγου Επαγγελματιών Τολού και της Ένωσης Κρητών και Φίλων Κρήτης Ν. Αργολίδας, κατόπιν αιτήματος και αποδοχής αυτού από τις Ιερές Μητροπόλεις Αργολίδος, Γορτύνης και Αρκαδίας, έφτασε στους Αγίους Δέκα, όπου και εκτέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα.

Από το προσκύνημα της ιερής εικόνας των Αγίων Δέκα

Στη συνέχεια στις 22 Απριλίου 2018 σε  ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε  ο Δήμος Ναυπλίου με τη συνεργασία των τοπικών φορέων και συλλόγων υπογράφηκε το πρακτικό της αδελφοποίησης μεταξύ των δύο τοπικών κοινοτήτων, του Τολού και των Αγίων Δέκα, σε πανηγυρική ατμόσφαιρα.

Από την υπογραφή του συμφώνου αδελφοποίησης στο Ναύπλιο

Σε συνέχεια της τελετής αυτής και εφόσον πλέον οι δύο τοπικές κοινότητες είναι συνδεδεμένες με το σύμφωνο της αδελφοποίησης, αντιπροσωπεία από το Τολό με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ναυπλίου κ. Δημήτριο Κωστούρο έφτασαν το πρωί του Σαββάτου στη μεγαλόνησο και σήμερα Κυριακή 10 Φεβρουαρίου, αφού πρώτα παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίων Δέκα στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στις αρχαιότητες της Γόρτυνας και παρακάθισαν σε γεύμα στο Πνευματικό Κέντρο.

Οι Δήμαρχοι Γόρτυνας και Ναυπλίου ανταλλάσσουν δώρα

Τα μέλη της πολυπληθούς αντιπροσωπείας καλωσόρισαν ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Νίκος Σχοιναράκης, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Μιχάλης Δαριβιανάκης και Σταύρος Ξυλούρης, οι Πρόεδροι Τοπικής Κοινότητας Βαλάντης Τσατσάκης και Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Δέκα, Γιάννης Καπαρουδάκης, ο ιερέας της ενορίας πατήρ Γεώργιος Ραπτάκης, αιρετοί του Δήμου Γόρτυνας και πολίτες, ενώ σε ρόλο τελετάρχη ήταν η υποψήφια βουλευτής των ΑΝΕΛ από τους Αγίους Δέκα, Μαρία Δαριβιανάκη.

Στο κέντρο η τελετάρχης και υποψήφια των ΑΝΕΛ Μαρία Δαριβιανάκη με στελέχη του κόμματος.

 

Στην εκδήλωση χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς παιδιά από το Τολό και μέλη του χορευτικού συγκροτήματος Γεωργιλαδάκη, ενώ μαζί με τις ευχές για τις προοπτικές της μελλοντικής συνεργασίας σε εμπορικό, τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο έγινε ανταλλαγή δώρων με καλάθια γεμάτα με τοπικά προϊόντα και αναμνηστικά.