επικαιρότητα

Μειώσεις φόρων για τους συνεταιρισμένους αγρότες;

Μειώσεις φόρων για τους συνεταιρισμένους αγρότες;

Ωριμάζει η ιδέα μειώσεων στη φορολογία αγροτών

A-
A+
17/11/2018 | 17:49

Το βασικό επιχείρηµα ότι η διαφορετική φορολογική µεταχείρισης των συνεταιρισµένων αγροτών θα φέρει ταυτόχρονη µείωση της «µαύρης διακίνησης» και τελικά αύξηση των δηµοσίων εσόδων, φαίνεται να έχει πείσει και τους κοινοτικούς, µε τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρο Αραχωβίτη να δηλώνει χαρακτηριστικά στη µάζωξη των συνεταιριστών οίνου στη Ριανκούρ (ΚΕΟΣΟΕ): «Με το νόµο 4172/2013 και την αρχή για τη φορολόγηση µε έσοδα-έξοδα όλων των αγροτών οδήγησε ένα µεγάλο µέρος της οικονοµίας να διακινείται µαύρο και προφανώς αυτός που δεν µπορούσε να το κάνει, δηλαδή οι συνεταιρισµοί, βρέθηκαν στην πιο δύσκολη θέση. Εξετάζεται, λοιπόν, η αλλαγή του φορολογικού µοντέλου για τους αγρότες, σε συνεννόηση µε ΑΑ∆Ε και µε το υπουργείο Οικονοµικών», είπε προαναγγέλοντας µετά «ειδική φορολογική µεταχείριση για αγρότες µέλη συνεταιρισµών».

Σηµειώνεται πως όπως τονίζεται µετ’ επιτάσεως το τελευταίο διάστηµα απ’ όλες τις πλευρές, η δραστική αύξηση του φόρου κατά την τελευταία τριετία, όχι µόνο δυσκολεύει τη ζωή των αγροτών, αλλά καθιστά µε τον καιρό αδύνατη και τη λειτουργία των συνεταιριστικών οργανώσεων.

Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ακινήτων συνεταιρισµών

Παράλληλα, ο κ. Αραχωβίτης είπε πως ο ΕΝΦΙΑ θα αλλάξει ούτως ή άλλως για κτηνοτροφικές µονάδες, συνεταιριστικά και παραγωγικά ακίνητα, σχολιάζοντας παρατήρηση του προέδρου της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστου Μάρκου που είπε, ότι «τα έσοδα από τον φόρο ακινήτων στους συνεταιρισµούς αντιστοιχούν µόλις στο 0,5% των συνολικών εσόδων από την επιβολή του φόρου».

Όσον αφορά, τέλος, τον ΕΦΚ στο κρασί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάτυξης ανέφερε πως «δεν έχει αλλάξει κάτι» παραπέµποντας σε παλαιότερη αναφορά του ότι στο σχέδιο του προϋπολογισµού δεν υπάρχει εγγραφή εσόδων από τον ειδικό φόρο. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι αυτή τη στιγµή «δεν υπάρχει κάτι ανακοινώσιµο», ενώ επανέλαβε ότι ο ΕΦΚ ήταν καταστροφικός για τους συνεπείς και µέσα στους συνεπείς ήταν οι συνεταιρισµοί.

Πηγή: agronews.gr

Το apopsilive.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις και τα παράπονα τους μέσα από την ιστοσελίδα μας, καθώς θεωρούμε ότι ο καθένας έχει δικαίωμα να το κάνει ελεύθερα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Παρακαλούμε τα κείμενα να μην είναι υβριστικά ή συκοφαντικά γιατί δεν θα εγκρίνονται προς δημοσίευση.