επικαιρότητα

Πτώση στην εξαγωγή του ελαιολάδου και που πρέπει να στραφούν οι αγρότες

Πτώση στην εξαγωγή του ελαιολάδου και που πρέπει να στραφούν οι αγρότες

Σε έντονο βαθμό καταγράφεται πτώση στην εξαγωγή του ελαιολάδου στην Κρήτη λόγω της πτώσης στη ζήτηση

A-
A+
10/08/2018 | 16:37

Σε πιο έντονο βαθμό φέτος καταγράφεται πτώση στην εξαγωγή του ελαιολάδου στην Κρήτη, λόγω της πτώσης στη ζήτηση του προϊόντος

Η μείωση στην ποσότητα και η τιμή του ελαιολάδου είναι οι δύο αιτίες που έχουν επιβαρύνει οικονομικά τους αγρότες και όσους δραστηριοποιούνται στο χώρο των εξαγωγών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Ελαιολάδου Κρήτης Μανόλη Φραγκάκη, η μείωση του ελαιολάδου ίσως είναι και μεγαλύτερη από αυτή του 1,8% που έχει καταγραφεί για τις εξαγωγες στην Κρήτη, σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

«Η πτώση στο λάδι, ίσως έχει μεγαλύτερη πτώση, αλλά το ποσοστό είναι τέτοιο, γιατί μπορεί να υπαρχει ισορροπία από άλλο προϊόν», επισημαίνει ο κ. Φραγκάκης.

Όπως προέκυψε από τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και την επεξεργασία των στοιχείων του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, το λάδι και η μείωση του ενδιαφέροντος για το κορυφαίο – κατα τα λοιπά- προϊόν του νησιού, εφερε αυτή την κάμψη.

Μια κάμψη στο ενδιαφέρον που οφείλεται και στις καιρικές συνθήκες που δεν οδήγησαν στην επιθυμητή ποιότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το προϊόν δεν ήταν σε ένα πολύ καλό επίπεδο.

Οι Τυνήσιοι

Η μείωση αυτή στο ενδιαφέρον οφείλεται στο γεγονός ότι φέτος η Τυνησία εισήγαγε στην αγορά της Ευρώπης 75.000 τόνους, άνευ δασμών, βάσει της απόφασης που έχει παρθεί από την Ε.Ε., με τους Ιταλούς να μην ενδιαφέρονται για το δικό μας λάδι και αντίστοιχα να δείχνουν ενδιαφέρον για το τυνησιακό προϊόν.

Για τον κ. Φραγκάκη βέβαια αυτή είναι μια ευκαιρία για να βάλουμε τις βάσεις για καλύτερες μέρες. Πρέπει να απεγκλωβιστούμε από τους Ιταλούς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου Ελαιολάδου Κρήτης. «Δεν πρέπει να περιμένουμε από άλλους και να εξαρτόμαστε από αυτούς. Για αυτό είναι άνάγκη να δώσουμε βάρος στην τυποποίηση και να εκμεταλλευτούμε το brand name του προϊόντος μας», επισημαίνει.

Και καταλήγει λέγοντας πως η αλλαγή του σχεδιασμού από την πλευρά μας, είναι αναγκαία για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους Τυνήσιους, οι οποίοι παράγουν πολύ καλό λάδι, το καλύτερο εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εξαγωγές

Υπενθυμίζεται ότι οι Κρητικές εξαγωγές κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Μαϊου έφτασαν τα 205 εκ. ευρώ, έναντι των 208,7 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017, ενώ όγκος των εξαγωγών μειώθηκε κατά 3,8 %, φτάνοντας τους 262.708 τόνους, σε σύγκριση με τους 272.980 τόνους το 2017. Στις παραπάνω τιμές δεν συμπεριλαμβάνονται τα πετρελαιοειδή.

Όσον αφορά στους Νομούς και για την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές από το Ν. Ηρακλείου και το Ν. Λασιθίου μειώθηκαν κατά 9,2 % και 10,8 % αντίστοιχα, ενώ οι εξαγωγές από τους Νομούς Ρεθύμνου και Χανίων παρουσίασαν αύξηση της τάξεων του 40,9 % και 30,6 % αντίστοιχα.

Τον Ιούνιο

Ενώ μείωση κατέγραψαν κατά τον Ιούνιο του 2018 οι εξαγωγές στο λάδι, τα ποτά και τον καπνό. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) ενώ όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι κατέγραψαν αύξηση στις εξαγωγές, στο λάδι μειώθηκαν κατά 5,8%, στα ποτά και καπνό κατά 13,9%.

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, τον Ιούνιο του 2018 όλοι οι κλάδοι ήταν ανοδικοί πλην του λαδιού (-5,8%) και των ποτών και καπνού (-13,9%). Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασαν τα πετρελαιοειδή (+53,8%), των μηχανημάτων (+44,4%), των πρώτων υλών (+39,7%) και των βιομηχανικών προϊόντων (+22,2%).

Κατά το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου του 2018 όλες οι κατηγορίες ήταν ανοδικές, πλην των ποτών και καπνού (-1,2%). Στο διάστημα αυτό ξεχώρισαν τα λάδια (+35,7%), τα πετρελαιοειδή (+21,9%), τα μηχανήματα (+18,8%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (+16%).

Πηγή: ekriti.gr