Κρήτη

Ακίνητα – “φιλέτα” από όλη την Κρήτη στο Υπερταμείο

Ακίνητα – “φιλέτα” από όλη την Κρήτη στο Υπερταμείο

Οι κατά τόπους Αυτοδιοικητικές Αρχές δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

A-
A+
07/06/2016 | 12:38

Η έκταση του Παλαιού Ψυχιατρείου, το νησάκι Ελαφόνησος, το αεροδρόμιο του Μάλεμε, η πρώην στρατιωτική βάση στις Γούβες, αλλά και το Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο μαζί με δεκάδες άλλα ακίνητα στην Κρήτη που είτε ανήκουν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.) είτε στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.), μπαίνουν πλέον κάτω από την “ομπρέλα” του νέου “Υπερταμείου” εκτός αν εμπίπτουν σε όποιες εξαιρέσεις ή περιορισμούς θέτει το σχετικό νομοσχέδιο.

Kι αν η υπόθεση για τους Τάφους των Βενιζέλων είχε τελικά αίσια έκβαση, με τη μετεγγραφή του συνόλου της έκτασης στον Δήμο Χανίων να επιτυγχάνεται στο παρά πέντε μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τη δημοσιοποίηση του θέματος από τα “Χανιώτικα Νέα”, πολλά σημαντικά ακίνητα και περιοχές φαίνεται να ακολουθούν άλλη πορεία.

Περιοχές που ακόμα και οι κατά τόπους Αυτοδιοικητικές Αρχές δεν γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι καθώς σε πολλές περιπτώσεις αγνοούν το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων. Δείτε τις ενδεικτικές περιπτώσεις ακινήτων που φέρεται να περνούν στο “Υπερταμείο”, δηλαδή στη νεοσύστατη Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας καθώς άνηκαν στο χαρτοφυλάκιο είτε της ΕΤ.Α.Δ. είτε του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ.

ΝΟΜΟΣ ΧΑΝΙΩΝ

Ειδικότερα, στον Νομό Χανίων εντοπίσαμε 18 περιπτώσεις ακινήτων που ανήκουν στη λίστα ακινήτων της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤ.Α.Δ.) και είναι πιθανόν να απασχολήσουν το νέο “Υπερταμείο”. Μεταξύ αυτών βρίσκονται το αεροδρόμιο Μάλεμε 900 στρ., μία μεγάλη έκταση στα Πλεμενιανά του Δήμου Καντάνου – Σελίνου (Στερνάκια, Μάχα, Μαρούλα, Μεζάργια, Ψαριανά), η νήσος Ελαφόνησος 440 στρ., 93 στρ. στον κόλπο Κισάμου, αλλά και μία έκταση στη Συκολιά στον Γαλατά. Επίσης, στη Σούδα εμφανίζονται στη λίστα μία έκταση 50 στρ. στον Βλητέ, η περιοχή “Λιμιονάρι της Γριάς” στο Πλατάνι και η περιοχή “Κάτω Τουζλά ή Σχολείο” (8 στρ.). Στο νέο “Υπερταμείο” φαίνεται να περνά επίσης τμήμα από τα παλιά Ταμπακαριά στη Βιβιλάκη, μία μεγάλη έκταση 58 στρ. στη Γεωργιούπολη κι ένα ακίνητο σχεδόν 2 στρ. στον Βάμο. Επιπλέον, στα όρια του Δήμου Πλατανιά μεταβιβάζονται η περιοχή “Αμμούτσα” στο Κολυμπάρι (18 στρ.), 32 στρ. στη θέση “Λιβάδια” στον Σκουτελώνα, η “Παλιά Καμάρα” ή “Γεφυράκια” (13,5 στρ.) και μία έκταση 100 στρ. στα “Ανοιχτά χωράφια – Σκοινιώτισσας” στις Βουκολιές. Τέλος, στο “Υπερταμείο” περνούν ο οικισμός Πατσιανός στις “Θύμες” Φραγκοκάστελου, μία έκταση 12 ,5 στρ. στη Σούγια, αλλά και ένα ακίνητο 13 στρ. στην οδό Νικολούδη (παλιό Πρεβαντόριο).

EΞΑΙΡΕΣΕΙΣ – ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΙ

Πάντως να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο της μεταβίβασης των ακινήτων της ΕΤ.Α.Δ. στο νέο “Υπερταμείο” προβλέπονται εξαιρέσεις, περιορισμοί και διαφοροποιήσεις που αφορούν αιγιαλούς, παραλίες και υδροτόπους, περιοχές “Natura”, αρχαιολογικούς χώρους, αμιγώς δασικές εκτάσεις κ.ά.

ΝΟΜΟΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Σε ό,τι αφορά τον Νομό Ρεθύμνου το χαρτοφυλάκιο της ΕΤ.Α.Δ. περιλαμβάνει: 31 στρ. στην παραλία “Πλακιά”, 30 στρ. στον “Μαρουλά” Ρεθύμνου και 30 στρ. στον “Άσπρο Πόρο”. Επίσης, περιλαμβάνει 50 στρ. στην περιοχή “Καμάρες, Σιρίκια – Μετόχια, Κοτσιφιανά” στον “Μαρουλά” Ρεθύμνου, 25 στρ. στον “Παλίγκρεμνο” στον Φοίνικα Ρεθύμνου, 37,5 στρ. στην “Τριόπετρα” στη Λάμπη και 67,5 στρ. στα Μισίρια.

ΝΟΜΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Μεγάλες εκτάσεις εντός του Ηρακλείου χωρίς να προσδιορίζεται επακριβώς η σημερινή τους χρήση και μορφή αναφέρονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤ.Α.Δ. με τα ακίνητα προς πιθανή αξιοποίηση. Πέραν αυτών, υπάρχουν ακόμα η πρώην στρατιωτική βάση στις Γούβες 738 στρ., αλλά και το Παγκρήτιο Στάδιο που αποτελεί ένα από τα 12 Ολυμπιακά Ακίνητα που βρίσκονται υπό την κυριότητα της ΕΤ.Α.Δ. Επίσης, στη λίστα ξεχωρίζει ακόμα μία έκταση 62, 5 στρ. στη “Φοινικιά” Ηρακλείου.

ΝΟΜΟΣ ΛΑΣΙΘΙΟΥ

Αρκετά είναι τα ακίνητα στον Νομό Λασιθίου που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤ.Α.Δ. Μεταξύ αυτών είναι 136 στρ. στον “Ξερόκαμπο Αλατσολίμνης” στη Λευκή Λασιθίου, 53 στρ. στον Αγ. Νικόλαο, 36.5 στρ. στην περιοχή “Μαύρα Χαράκια” στο Οροπέδιο Λασιθίου και 24 στρ. στο “Έλος Αλμυρού” στον Άγιο Νικόλαο. Στην ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας περιλαμβάνονται 40,5 στρ. στα “Μανωλιανά”, 4, 4 στρ. στη “Λίμνη Λουρίδη” και 1,6 στρ. στο Κουτσουνάρι.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα.gr