Κρήτη

Αποκλεισμός του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου

Αποκλεισμός του Ειρηνοδικείου Ηρακλείου

Φρένο στους πλειστηριασμούς από τη "Λαϊκή Στάση Πληρωμών"

A-
A+
11/12/2014 | 11:20

Χθες Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014, στο Ειρηνοδικείο Ηρακλείου οι πολίτες απέκλεισαν την είσοδο και δεν επέτρεψαν στις συμβολαιογράφους και στους τραπεζίτες να εισέλθουν παρά την παρουσία των ΜΑΤ.

Έτσι  ακύρωσαν τους προγραμματισμένους πλειστηριασμούς ακινήτων συμπολιτών μεταξύ των οποίων ήταν μια επαγγελματική αποθήκη στη Βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου από την Πειραιώς ,και έξι ακίνητα (αγροτεμάχια,οικίες και πρώτη κατοικία μιας οικογένειας ) στα Καλέσα από την Παγκρήτια τράπεζα.

Στο Ειρηνοδικείο παρευρέθηκαν  και  πολλοί νέοι οι οποίοι προσήλθαν από το υπό κατάληψη Δημαρχείο της πόλης συμβάλλοντας στην ανάγκη για συσπείρωση όλων των πολιτών ανεξαρτήτου ηλικίας και πολιτικής ιδεολογίας εναντίον ενός συστήματος που οδηγεί τον λαό μας στην εξαθλίωση και στην απώλεια της αξιοπρέπειάς του.

 

Σύσταση- Δράση

Στις 30/3/2013 ορίστηκε η πρώτη μεγάλη συνέλευση πολιτών, στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο Κρήτης, με την  επωνυμία «ΛΑΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ».

Η προεργασία για την πρώτη συγκέντρωση έγινε με πρωτοβουλία του ΕΠΑΜ Ηρακλείου και του ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Μαζί τους στην πρώτη συνέλευση, βρέθηκαν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, των Αντιμνημονιακών Πολιτών και το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου. Επίσης απλός κόσμος, χωρίς κομματική ταυτότητα, κάτι που έδωσε στο κίνημα ενωτικό χαρακτήρα.

Μετά την πρώτη λαϊκή συνέλευση, αποφασίστηκε σαν πρώτη δράση παρέμβαση στο Ειρηνοδικείο, με σκοπό την αποτροπή των πλειστηριασμών ιδιωτικών περιουσιών από τράπεζες. Το ειρηνοδικείο Ηρακλείου, έγινε σημείο συνάντησης για εκατοντάδες πολίτες, που στήριξαν και στηρίζουν με την παρουσία τους την δράση αυτή. Το κίνημα κατόρθωσε να παραμείνει κομματικά “ανεξίθρησκο” και αυτός είναι ο βασικός λόγος των επιτυχιών του, ενάντια σε πολλές αντιξοότητες όπως η παρατεταμένη παρουσία των ΜΑΤ στο χώρο, μετά από απαίτηση των συμβολαιογράφων και των τραπεζών.

Μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, το κίνημα κατόρθωσε να μπλοκάρει όλους τους πλειστηριασμούς στο Ηράκλειο και συνεχίζει δυναμικά.

Αξίζει επίσης να τονιστεί ότι αποτέλεσμα των λαϊκών συνελεύσεων του κινήματος, ήταν η δημιουργία της Δημοτικής Παράταξης “Άμεση Δημοκρατία (Από την Λαϊκή Στάση Πληρωμών)” και η κάθοδος στις Δημοτικές εκλογές, στις οποίες εξέλεξαν έναν δημοτικό σύμβουλο “νομιμοποιώντας” και πολιτικά το κίνημα.

Δείτε το σχετικό βίντεο: