Κρήτη

Νέα φωτιά στα Χανιά κινητοποίησε την πυροσβεστική

Νέα φωτιά στα Χανιά κινητοποίησε την πυροσβεστική

A-
A+
21/03/2018 | 14:47

“Συναγερμός” έχει σημάνει εδώ και λίγη ώρα, από τις 2 περίπου το μεσημέρι, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων από φωτιά που εκδηλώθηκε στις Βρύσσες.

Στο σημείο έχουν σπεύσει δεκαέξι πυροσβέστες με επτά οχήματα και έχουν αναλάβει το έργο της κατάσβεσης, με τη φωτιά να καίει σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο.

Το έργο των πυροσβεστών δυσχεραίνουν οι νοτιάδες, που πνέουν, αλλά και το δύσβατο της περιοχής, ενώ ευτυχώς δεν απειλούνται σπίτια και αγροικίες.

Ανακοίνωση Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος

“Τις τελευταίες μέρες έχουν εκδηλωθεί αρκετές αγροτοδασικές πυρκαγιές σε όλη την ελληνική επικράτεια, οι οποίες λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών και των ισχυρών ανέμων που πνέουν κατά τόπους, καθιστούν ευνοϊκότερη την εξέλιξή τους.

Για τον λόγο αυτό καλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν την εκτέλεση αγροτικών εργασιών με τη χρήση φωτιάς, όπως καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών και κλαδεύσεων, σε περιοχές υψηλού κινδύνου  με άφθονη χαμηλή και υψηλή βλάστηση, όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τέτοιες όπου ευνοείται η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί και να λαμβάνουν κάθε προληπτικό μέτρο αποφυγής πρόκλησης πυρκαγιάς, σύμφωνα τα οριζόμενα του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής και των κείμενων πυροσβεστικών διατάξεων.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόκληση πυρκαγιάς που, είτε προκαλείται από πρόθεση, είτε από αμέλεια, αποτελεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενη αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα ακόμη και κατά τους χειμερινούς μήνες (εκτός αντιπυρικής περιόδου), εφόσον από αυτή μπορεί να προκύψει κίνδυνος επέκτασης και πρόκλησης κοινού κινδύνου κατά ξένης περιουσίας ή/και κίνδυνος κατά ζωής ανθρώπου.

Επιπροσθέτως, είναι δυνατόν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα από την οικεία Πυροσβεστική Υπηρεσία.”