Κρήτη

Σκόνη, νοτιάδες και μποφόρ στην Κρήτη

Σκόνη, νοτιάδες και μποφόρ στην Κρήτη

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί για νοτιάδες έως 8 μποφόρ.

A-
A+
17/03/2018 | 10:02

Ισχυροί νοτιάδες, υψηλές θερμοκρασίες και η αποπνικτική αφρικανική σκόνη είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το σκηνικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες στην Κρήτη.

Το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου προειδοποιεί για ανέμους έντασης έως και 8 μποφόρ και καλεί τους ιδιοκτήτες μικρών σκαφών να φροντίσουν για την ασφάλειά τους.
Ο καιρός στην Κρήτη  θα είναι νεφελώδης, με υψηλές μεταφορές αφρικανικής σκόνης, ενώ η θερμοκρασία, σύμφωνα με την ΕΜΥ θα φτάσει στα βόρεια του νησιού, τους 26 βαθμούς Κελσίου.

Σάββατο 17 Μαρτίου
Καλός θα είναι γενικά ο καιρός με λίγές υψηλές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν από Νότιες διευθύνσεις , ιδιαίτερα ενισχυμένοι σε βόρειες περιοχές του νησιού – δυτικά και ανατολικά των Χανίων, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Αγ. Νικόλαο – με την ένταση τους να φθάνει, κατά μέσο όρο, στα 5 έως 6 , τοπικά έως και τα 7 Μποφώρ ενώ αρκετά υψηλότερες θα είναι οι μέγιστες ριπές.  Οι ενισχυμένοι αυτοί Νότιοι άνεμοι θα διατηρηθούν μέχρι και τις πρωινές ώρες της Κυριακής. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στις φωτιές μιας και η παρατεταμένη ανομβρία της εποχής μπορεί να προκαλέσει επέκταση μιας πυρκαγιάς με δυσμενείς συνέπειες.
Η θερμοκρασία θα ανέβει σε αρκετά υψηλά για την εποχή επίπεδα με την ελάχιστη πάνω από τους 15°C και τη μέγιστη να ξεπερνά κατά τόπους στα βόρεια και τους 24°C.
Μέτρια,  έως και μικρή στα ανατολικά,  θα είναι η μεταφορά σκόνης, με τις μέγιστες τιμές μεταφοράς  να σημειώνονται τις βραδινές ώρες του Σαββάτου έως και την Κυριακή το πρωί.

Κυριακή 18 Μαρτίου
Αρχικά καλός θα είναι ο καιρός, αργότερα όμως με τη στροφή των ανέμων από δυτικές διευθύνσεις θα εμφανισθούν αρκετές νεφώσεις οι οποίες πρόσκαιρα θα πυκνώσουν και υπάρχει πιθανότητα να σημειωθούν κάποιες περιορισμένες ασθενείς βροχές σε τοπικό και μόνο επίπεδο.
Οι άνεμοι το πρωί της Κυριακής θα συνεχίσουν να πνέουν από Νότιες διευθύνσεις με τάση όμως για εξασθένηση. Από τα δυτικά της Κρήτης θα αρχίσουν να στρέφονται από Δυτικές διευθύνσεις και στη συνέχεια θα επεκταθούν και ανατολικότερα, με την ένταση τους να κυμαίνεται στα 4 έως και 6 Μποφώρ κατά τόπους.
Η θερμοκρασία θα υποχωρήσει σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα με την ελάχιστη στους 12°C και τη μέγιστη έως και τους 22 °C.
Καλός καιρός μας περιμένει και την επόμενη εβδομάδα, εκτός μιας αλλαγής πορείας στην κίνηση των Βαρομετρικών συστημάτων, με εναλλαγές στην κατεύθυνση των ανέμων μεταξύ Δυτικών και Νότιων διευθύνσεων, ενώ και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε λίγο υψηλότερα,  για την εποχή, επίπεδα.

Οδηγίες εξέδωσε το υπουργείο Υγείας με στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού από την έντονη μεταφορά σκόνης από την Αφρική το Σαββατοκύριακο.

Μάλιστα το υπουργείο Υγεία εξέδωσε επείγουσα ανακοίνωση προειδοποιώντας για την αφρικανική σκόνη και δίνοντας οδηγίες για την προστασία των ευπαθών ομάδων.

Μετά την σημερινή ενημέρωση από το δίκτυο μετρήσεων του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις της ΕΜΥ και τις μέχρι τώρα καταγεγραμμένες συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10) στο δίκτυο των σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Λεκανοπεδίου Αθηνών που λειτουργεί το ΥΠΕΝ, εκτιμάται ότι, οι μέσες ημερήσιες συγκεντρώσεις ΑΣ10 το Σαββατοκύριακο θα κυμανθούν σε  μέτρια επίπεδα (51-100 μg/m3), λόγω έντονης μεταφοράς σκόνης από τη Σαχάρα.

Για τους λόγους αυτούς το Υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει μια σειρά συστάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας ανάλογα με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10):

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10 : 51-75 (μg/m3)
«Ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα, ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους».

Β. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου για 24ωρες συγκεντρώσεις ΑΣ10: 76-100 μg/m3

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς και παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.
Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου.
Άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα
Γ. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό για 24ωρες συγκεντρώσεις Α.Σ.10: 76-100 μg/m3

Κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.