Υγεία

Στην 3η θέση η Κρήτη στις μεταμοσχεύσεις

Στην 3η θέση η Κρήτη στις μεταμοσχεύσεις

Η Κρήτη βρίσκεται στην 3ηθέση, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη,

A-
A+
04/11/2018 | 10:17

Στην τελευταία θέση, ανάμεσα στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στις μεταμοσχεύσεις και τη δωρεά οργάνων, καθώς από την εποχή που ξεκίνησε το ελληνικό μεταμοσχευτικό πρόγραμμα, η χώρα μας δεν ξεπέρασε ποτέ τους οχτώ δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ωστόσο στην Κρήτη τα πράγματα είναι καλύτερα, καθώς βρίσκεται στην 3ηθέση, μετά την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, στις μεταμοσχεύσεις από δωρεά οργάνων.

Την ίδια στιγμή η Πορτογαλία, που πλήττεται και εκείνη από την οικονομική κρίση, ξεπερνά τους 38 δότες ανά εκατομμύριο, με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ) Ανδρέα Καραμπίνη, όπως αναφέρει  η ιστοσελίδα creta24,  ότι η χώρα μας θα έπρεπε να έχει 14-15 δότες μέσο όρο ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Είναι ενδεικτικό ότι έως το τέλος του Οκτωβρίου του 2018 υπήρξαν μόνο 35 δότες και πραγματοποιήθηκαν μόνο 54 μεταμοσχεύσεις και 54 από συγγενή δότη.

Στην Ελλάδα, η αναμονή στη λίστα για μεταμόσχευση νεφρού ξεπερνά τα 10 χρόνια, με αποτέλεσμα να βρίσκονται «εγκλωβισμένοι» 1.250 νεφροπαθείς. Ο κ. Καραμπίνης τονίζει πως αν στη χώρα μας είχαμε 14-15 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, θα μπορούσαμε να καλύψουμε πολλούς νεφροπαθείς και η αναμονή δε θα ξεπερνούσε τα δύο χρόνια.

«Η μεταμόσχευση και η δωρεά οργάνων δεν ήταν ποτέ ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Υγείας και για αυτό βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση», δηλώνει ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, ενώ αναφέρθηκε και στα «πενιχρά μέσα με τα οποία λειτουργεί ο ταλαίπωρος Ε.Ο.Μ», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Καραμπίνης παρουσίασε ξανά το παράδειγμα της Πορτογαλίας, λέγοντας πως ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων της συγκεκριμένης χώρας διαθέτει πάνω από 70 άτομα προσωπικό, την ώρα που ο Ε.Ο.Μ της Ελλάδας απασχολεί μόνο πέντε άτομα. «Η χρηματοδότηση που λαμβάνει ο Ε.Ο.Μ από το ελληνικό κράτος δεν ξεπερνάει τα 100.000 ευρώ, όταν στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι πάνω από 2 εκ. ευρώ», καταλήγει ο κ. Καραμπίνης.