Νότια Κρήτη

Τι αποφάσισαν οι αγρότες για την απεργία της ΠΝΟ –  Ζητούν πλοίο ασφαλείας

Τι αποφάσισαν οι αγρότες για την απεργία της ΠΝΟ – Ζητούν πλοίο ασφαλείας

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης.

A-
A+
17/04/2018 | 10:37

Οι αγρότες που επλήγησαν από ακραίες καιρικές συνθήκες,  δεν θα αντέξουν άλλο οικονομικό πλήγμα και για αυτό ζητούν να ναυλωθεί πλοίο ασφαλείας για την μεταφορά αγροτικών προϊόντων, εξαιτίας της απεργιακής κινητοποίησης που έχει εξαγγείλει για αύριο η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

Αυτό που τόνισε, μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη και τον Λευτέρη Βαρδάκη, ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανόλης Ορφανουδάκης είναι πως αν η απεργία της ΠΝΟ είναι μόνο για την Τετάρτη δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Όμως αν τα πλοία παραμείνουν δεμένα, περισσότερα 24ωρα, τότε οι αγρότες είναι αποφασισμένοι για δυναμικές ενέργειες!

Μέσα στις αποφάσεις που πάρθηκαν από τους αγρότες του Τυμπακίου είναι η απαίτηση για ναύλωση πλοίων ασφαλείας, τα οποία θα μεταφέρουν τα προϊόντα από και προς την Κρήτη. Εφόσον δεν γίνει κάτι τέτοιο άμεσα, τότε την ερχόμενη Παρασκευή, οι αγρότες του Τυμπακίου είναι αποφασισμένοι να φορτώσουν νταλίκες με προϊόντα και θα κατευθυνθούν στο λιμάνι  του Ηρακλείου, ασκώντας πίεση για να ταξιδέψουν.

Παράλληλα, σε περίπτωση που έχουμε συνέχιση της απεργίας, τότε από την Πέμπτη θα συστηθεί Επιτροπή για την καταγραφή των κατεστραμμένων προϊόντων.

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Θεοδόσης Καλαντζάκης απέστειλε σχετική επιστολή στον αρμόδιο Υπουργό, ζητώντας τη ναύλωση πλοίου ασφαλείας για την έγκαιρη μεταφορά των αγροτικών προϊόντων, προσθέτοντας ότι ήδη ο δήμος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των συνεπειών των καιρικών φαινομένων.

Δείτε αναλυτικά την επιστολή που εστάλη στον αρμόδιο υπουργό

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Ο λόγος της παρούσας επιστολής είναι η ενημέρωσή σας για την απεργία την οποία έχει εξαγγείλει η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία για τις 18 Απριλίου 2018 και τις συνέπειες αυτής για τους αγρότες της Ιεράπετρας.

Οφείλω να σας υπενθυμίσω ότι ο Δήμος Ιεράπετρας έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των καταστροφικών συνεπειών των θυελλωδών ανέμων της 24ης Ιανουαρίου- 26ης Ιανουαρίου, μέχρι την 27η Αυγούστου 2018.

Το γεγονός αυτό συνδυαζόμενο με τις χαμηλές τιμές των οπωροκηπευτικών της παρούσας παραγωγικής περιόδου, την υψηλή φορολογία και την παρατεταμένη ανομβρία που αντιμετωπίζουμε ως Δήμος, έχουν οδηγήσει τους αγρότες μας σε μία πολύ δύσκολη υφιστάμενη κατάσταση η οποία θα χαρακτηριστεί μη βιώσιμη αν επιβαρυνθεί με τις επιπτώσεις της απεργίας της ΠΝΟ.

Η αγωνία των παραγωγών μας για την αλλοίωση των προϊόντων τους και για την αδυναμία ή την ασυνέπεια στην τήρηση των χρόνων παράδοσης στους προμηθευτές τους είναι πολύ μεγάλη και όχι αβάσιμη.

Γεγονότα τέτοιου είδους δεν ενέχουν μόνο άμεσους κινδύνους οικονομικής δυσπραγίας αλλά και μακροπρόσθεσμους κινδύνους προερχόμενους από πιθανή ποιοτική αμφισβήτηση των προϊόντων ή ακόμα και από διακοπή συνεργασιών.

Για όλα τα παραπάνω ζητώ την άμεση κινητοποίησή σας για την ταχεία δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας, ώστε να εξασφαλιστεί η έγκαιρη, απρόσκοπτη και ομαλή μεταφορά των προϊόντων της Ιεράπετρας καθ’ όλη τη διάρκεια της απεργίας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.»

Με ιδιαίτερη τιμή,

Δήμαρχος Ιεράπετρας

Θεοδόσιος Καλαντζάκης