Νότια Κρήτη

Από το Σοκαρά στις Βρυξέλλες για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Από το Σοκαρά στις Βρυξέλλες για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Με πρόσκληση του ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, μίλησε για τα θύματα στο Σοκαρά, ο Νίκος Μπιμπάκης.

A-
A+
09/12/2018 | 13:12

Με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Ένωσης Ολοκαυτώματος Σοκαρά και μετά από επίσημη πρόσκληση του Ευρωβουλευτή Νότη Μαριά, βρέθηκε στις αρχές του Δεκέμβρη στις Βρυξέλλες και στο Ευρωκοινοβούλιο ο Νίκος Μπιμπάκης με καταγωγή από το Σοκαρά του Δήμου Γόρτυνας, όπου και μίλησε αναφερόμενος στις θηριωδίες των Γερμανών και στις μαρτυρικές εκτελέσεις των 27 κατοίκων του μαρτυρικού Σοκαρά.

Την ίδια στιγμή που το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων για τα θύματα της Κατοχής παραμένει ακόμα ανοιχτό, πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για δικαίωση και για αποκατάσταση της ηθικής τάξης, με την αναγνώριση και αποδοχή του αιτήματος καταβολής των αποζημιώσεων από την πλευρά του Γερμανικού κράτους.

Νότης Μαριάς και Νίκος Μπιμπάκης στο Κουνοβούλιο των Βρυξελλών.

Αναμφίβολα, είναι σημαντικό το να υπάρξει διαφώτιση της κοινής γνώμης και κυρίως ενημέρωση των μελών του Ευρωκοινοβουλίου για τα εγκλήματα, τις ωμές εκτελέσεις και τις βιαιοπραγίες που έλαβαν χώρα την περίοδο της Γερμανικής Κατοχής στην Ελλάδα, ώστε να ασκηθεί και η ανάλογη πίεση από τους εκπροσώπους των άλλων χωρών-μελών προς τη γερμανική κυβέρνηση.

Σημειωτέον ότι το θέμα αυτό για χρόνια “έμενε στο συρτάρι” αφού δεν υπήρχε η ανάλογη πολιτική βούληση να προχωρήσει, με το βάρος των ενεργειών να πέφτει κυρίως στις πλάτες Οργανώσεων και Συλλόγων Θυμάτων που προσπαθούσαν μεμονωμένα να βρουν τη δικαίωση.

Μια παρόμοια προσπάθεια καταβάλλεται εδώ και χρόνια και στο Σοκαρά, με πρωτεργάτη τον αείμνηστο Σήφη Κοσόγλου και με άξιους συνεχιστές, ώστε να αναγνωριστεί και να συμπεριληφθεί ο Σοκαράς στη μακρά λίστα των μαρτυρικών χωριών ανά την επικράτεια, καθώς πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος με 27 εκτελεσθέντες, τη μνήμη των οποίων τιμούν κάθε χρόνο στις 17 Αυγούστου. Ένα αίτημα που συνεχίζει να απασχολεί την τοπική κοινωνία με τις προσπάθειες να εντείνονται, αφού έχουν συμπεριληφθεί και νέα στοιχεία στο φάκελο που έχει υποβληθεί εκ νέου στο αρμόδιο Υπουργείο.

Σας παραθέτουμε το κείμενο της ομιλίας που εκφώνησε στο Ευρωκοινοβούλιο ο εκπρόσωπος του Σοκαρά, Νίκος Μπιμπάκης, που τυγχάνει να είναι εγγονός ενός από τα θύματα της μαρτυρικής εκτέλεσης από τα στρατεύματα κατοχής.

Στην Ευρωβουλή για τις Γερμανικές αποζημιώσεις

Η ομιλία 

Αγαπητοί εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άπαντες παρευρισκόμενοι,

Βρίσκομαι ενώπιον σας με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Ένωσης Ολοκαυτώματος Σοκαρά Ηρακλείου Κρήτης και όντας εγγονός του εκτελεσθέντα από τους Γερμανούς Μπιμπάκη Νικολάου, με σκοπό να σας μεταφέρω τις μνήμες και την έκδηλη συγκίνησή μας για τους 27 εκτελεσθέντες-ήρωες του μαρτυρικού χωριού μας, που έπεσαν θύματα σφαγής και ανείπωτης βίας από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 17 Αυγούστου του 1944. 

Μεταξύ των εκτελεσθέντων βρίσκονταν πατέρας με πέντε γιους της οικογένειας του Γεωργίου Χαλκιαδάκη που αποτελεί ιστορικά μια πρωτόγνωρη σε βαναυσότητα πρωτοπορία.

Αξιοσημείωτο παράδειγμα της κτηνώδους συμπεριφοράς των γερμανικών στρατευμάτων αποτελεί το παράδειγμα του 17χρονου Σταύρου Ανδρεαδάκη, ο οποίος μετά από σκληρά βασανιστήρια, αφού δηλαδή του έβγαλαν τα νύχια, του έκοψαν τα αυτιά, του έκοψαν τα πέλματα των ποδιών για να μαρτυρήσει και βλέποντας την άκαμπτη αντίστασή του, δεν δίστασαν να τον πολτοποιήσουν κάτω από τις ερπύστριες ενός στρατιωτικού τανκ. 

Ο σεβασμός της αξίας της ανθρώπινης ζωής, η κοινωνική ισότητα, η  ισότητα απέναντι στη δικαιοσύνη και το νόμο, η ηθική τάξη, επιτάσσουν όχι μόνο την αποδοκιμασία αλλά και την καταδίκη τέτοιων γεγονότων και την απόδοση έστω και ετεροχρονισμένα δικαιοσύνης.

Το αίμα των εκτελεσθέντων, οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν και η οδύνη των συγγενών ούτε παραγράφονται, ούτε αναπληρώνονται. 

Είναι όμως ζήτημα ηθικής τάξης η καταβολή αποζημιώσεων για όλα τα εγκλήματα πολέμου που σημειώθηκαν και που δεν πρέπει ιστορικά και ηθικά να παραγραφούν.

Είναι ζήτημα διεθνούς δικαίου η καταβολή αποζημιώσεων, καθώς και η επιστροφή των κατοχικών δανείων από τη Γερμανία στην Ελλάδα. 

Είναι ακόμα επιτακτική ανάγκη τη σχετική απόφαση να τη λάβει άμεσα το αρμόδιο διεθνές δικαστήριο. Με βάση το σύνολο του εφαρμοζόμενου εν προκειμένω διεθνούς δικαίου, προκειμένου να αποτραπούν και μελλοντικές επανεμφανίσεις νεοναζιστικών πολιτικών μορφωμάτων που εξευτελίζουν και απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια. 

Σας ευχαριστώ για το χρόνο που μου διαθέσατε και ευελπιστώ ο λόγος μου να αφυπνίσει τη συνείδηση και την πολιτική σας ευθύνη απέναντι στην Ιστορία”.

Προσωπικό στοίχημα η αναγνώριση του Σοκαρά ως μαρτυρικό χωριό για τον νεότερο απόγονο θύματος της Γερμανοκατοχής