Νότια Κρήτη

Γεωτρήσεις στα 15 μέτρα και άφθονες ποσότητες νερού στο Ζαρό

Γεωτρήσεις στα 15 μέτρα και άφθονες ποσότητες νερού στο Ζαρό

Ζαρός: Εκεί που το νερό δεν είναι πρόβλημα.

A-
A+
17/10/2018 | 12:39

Την εικόνα από μια περιοχή που φημίζεται για το πλούσιο υδροφορέα της γνωστό και από τις πηγές που υπάρχουν εκεί έδωσε στο Ράδιο Λασίθι ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ζαρού μετά τη νέα γεώτρηση που ανοίχτηκε στην περιοχή η οποία ξεπέρασε κάθε προσδοκία αφού ποσότητες νερού βρέθηκαν ακόμα και στα πρώτα 10-15 μέτρα!

Ο Μανώλης Ανωγειανάκης, ανέφερε, πως παρότι στην περιοχή δεν υπάρχει μεγάλη εμπειρία στις γεωτρήσεις οι οποίες δεν είχαν χρειαστεί τα περασμένα χρόνια, η συγκεκριμένη γεώτρηση έχει αφήσει τους πάντες ικανοποιημένους αφού έγινε σε μια εντελώς ξερή περιοχή με πολλές καλλιέργειες ελιάς που είχε αρχίσει να έχει πρόβλημα.

Τα νερά όπως είπε βρέθηκαν από τα πρώτα 10-15 μέτρα όπου φάνηκε πως μπορεί να υπάρξει παροχή 20-30 κυβικά ανά ώρα, στα 40 μέτρα η παροχή έφτανε στα 70-80 κυβικά, και τελικά η γεώτρηση έφτασε στα 100 μέτρα όπου η εκτίμηση που γίνεται είναι πως θα δοθούν 160 κυβικά ανά ώρα. Όπως είπε ο κ. Ανωγειανάκης δεν υπήρχε λόγος να «σκάψουν» περισσότερο, αφού οι ποσότητες αυτές ήταν παραπάνω από ικανοποιητικές.

Ο ίδιος γνωρίζει καλά όπως είπε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιεράπετρα και το πως μπορεί αυτά τα νούμερα να φαίνονται περίεργα σε ανάλογες προβληματικές περιοχές, γιαυτό και θέλησε να τονίσει πως κανείς από τον Ζαρό δεν πρέπει να είναι αχάριστος και να μιλά για προβλήματα στο νερό.

Το κόστος του νερού στην περιοχή μέχρι τώρα είναι στα 12 λεπτά ανά κυβικό ενώ το νερό από τις γεωτρήσεις θα φτάσει τα 20 λεπτά, ενώ η αγωγιμότητα του νερού από την γεώτρηση φτάνει στα 1800, νούμερο που έχει μεγάλη διαφορά από τα 268 που έχουν οι πηγές τις περιοχής, αλλά ικανοποιητικό για τις υπαίθριες καλλιέργειες της περιοχής.

 

 

(φώτο: Τα νεα της πάνω ρίζας)