Νότια Κρήτη

H Ένωση Γονέων Φαιστού για την κινητοποίηση των μαθητών του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ Μοιρών

H Ένωση Γονέων Φαιστού για την κινητοποίηση των μαθητών του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ Μοιρών

"Ως Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού είμαστε περήφανοι για τον αγώνα των παιδιών μας"

A-
A+
06/11/2018 | 9:00

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Γονέων Μαθητών του Δήμου Φαιστού, σχετικά με την κινητοποίηση των μαθητών του ΕΠΑΛ και του ΓΕΛ Μοιρών.

“Στο Δημαρχείο Φαιστού, όπου οι μαθητές του ΕΠΑΛ και του Γενικού Λυκείου Μοιρών κατέθεσαν τα δίκαια αιτήματά τους, βρέθηκαν- συμπαραστεκόμενοι στην κινητοποίηση των μαθητών- μέλη του ΔΣ της  Ένωσης Γονέων Μαθητών Δ. Φαιστού.

Ειδικότερα, οι μαθητές του ΕΠΑΛ και του Γ. Λυκείου «γέμισαν» το μεσημέρι της Δευτέρας 5/11/2018 την πλατεία του Δημαρχείου στις Μοίρες, καθώς με αποφάσεις των συμβουλίων τους έκαναν  αποχή από το μάθημα για να διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους, αφού η  κατάσταση που διαμορφώνεται στα σχολεία τους είναι εκρηκτική για τις ελλείψεις εκπαιδευτικών. Επιπλέον, για μια ακόμη φορά, θέμα στην παράσταση διαμαρτυρίας των μαθητών ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να μην εγκρίνει τη λειτουργία της ειδικότητας του «Τεχνικού Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων» για τους μαθητές του ΕΠΑΛ Μοιρών. 

Στο επίκεντρο της  συζήτησης στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου μπήκαν τα αμείλικτα ερωτήματα της αντιπροσωπείας  των μαθητών των δύο σχολείων, που καταδίκασαν σε όλους τους τόνους την απαράδεκτη  κατάσταση που βιώνουν:

  • Τα παιδιά μίλησαν για το σχολείο των αποκλεισμών, όπου η μόρφωση καθορίζεται από την οικονομική ευχέρεια των γονέων τους.
  • Εξέφρασαν την αγωνία τους για ολοκληρωμένη, πολύπλευρη μόρφωση που δεν τους παρέχεται.
  • Αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο {Το Υπουργείο έχει αποφασίσει τη συνένωση των Κέντρων Συμβουλευτικής & Επαγγελματικού Προσανατολισμού ΚΕΣΥΠ  με τα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης), τους ΣΣΝ (Συμβουλευτικός Σταθμός Νέων)  και τα ΚΕΠΛΗΝΕΤ (Κέντρο Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών). Με τη συνένωση των συγκεκριμένων δομών, οι δωρεάν  παρεχόμενες υπηρεσίες Επαγγελματικού Προσανατολισμού θα μειωθούν  και οι γονείς θα προσφύγουν – εάν έχουν την οικονομική δυνατότητα (;)– σε ιδιωτικά κέντρα }.
  • Μίλησαν για την ανάπτυξη της παραπαιδείας {Τα σχέδια για ένα Λύκειο-εξεταστικό κέντρο, που θα αγχώνει ακόμα περισσότερο τα παιδιά μας, θα αναγκάζει εμάς τους γονείς να βάζουμε ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για φροντιστήρια}.
  • Μίλησαν για τα ψίχουλα που δίνονται διαχρονικά από τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία.
  • Μίλησαν για τους φόρους που πληρώνουν οι γονείς τους και παρόλα αυτά οι μαθητές δεν έχουν το σχολείο που δικαιούνται.
  • Μίλησαν για τις δύο και τρεις δουλειές που αναγκάζονται να κάνουν οι γονείς τους για να τα βγάζουν πέρα με τα έξοδα, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η μόρφωση των παιδιών τους.

Ως Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού δεν αποδεχόμαστε την κατάσταση με τα κενά και τα πολυπληθή τμήματα, το κλείσιμο τομέων και ειδικοτήτων. Τα κενά στα σχολεία μας παραμένουν, αφού δεν έγιναν μόνιμοι διορισμοί. Τους υποτιθέμενους 10.000 διορισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά, ακολούθησαν οι 20.000 “διορισμοί” της υπουργίας Φίλη και οι “μαζικοί διορισμοί” σε βάθος τριετίας της υπουργίας Γαβρόγλου.

Ως Ένωση Γονέων Μαθητών Φαιστού είμαστε περήφανοι για τον αγώνα των παιδιών μας  για καλύτερο σχολείο και μόρφωση με αξιοπρέπεια. Είμαστε περήφανοι που σηκώνουν ανάστημα και διεκδικούν τα αυτονόητα! Μπροστά στα οξυμένα προβλήματα της -κατά την κυβέρνηση-  “κανονικότητας” στη νέα σχολική χρονιά, δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά αυτόν της συμπόρευσης με τα παιδιά μας για την αντιμετώπισή τους και τη διεκδίκηση ενός σχολείου που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει. Στηρίζουμε τον αγώνα τους και τις μορφές πάλης που τα συλλογικά τους όργανα θα επιλέξουν, συμπαραστεκόμαστε στα δίκαια αιτήματά τους για τη βελτίωση των συνθηκών μόρφωσής τους.”