Νότια Κρήτη

Ορχιδέες Μεσαράς – Το «αρσενικοβότανο» της Κρήτης

Ορχιδέες Μεσαράς – Το «αρσενικοβότανο» της Κρήτης

Καλώς ήρθες Άνοιξη!

A-
A+
21/03/2019 | 10:04

Όσες φορές κι αν τις έχω φωτογραφίσει, κάθε φορά, κάθε Άνοιξη νιώθω την ανάγκη να το ξανακάνω…
Πολλοί νομίζουν ότι οι ορχιδέες είναι φυτά μόνο των τροπικών χωρών και δεν γνωρίζουν ότι φύονται και στο νησί μας (όπου τελικά, μάλλον φύονται… τα πάντα!). Η Κρήτη μάλιστα ανήκει στις περιοχές της Ευρώπης με τις περισσότερες ορχιδέες όσον αφορά στον αριθμό των ειδών και το πλήθος των φυτών!

Κάνοντας μια βόλτα στην φύση της Κρήτης ,στα βουνά, και στους λόφους της δεν θα συναντήσετε μόνο κοινές ορχιδέες, αλλά επίσης αρκετά ενδημικά και σπάνια είδη. Οι ορχιδέες που δημοσιεύουμε έχουν φωτογραφηθεί στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς που διαθέτει μια αξιοσημείωτη ποικιλία στην χλωρίδα της.

Όπως προαναφέραμε, η Κρήτη ανήκει στις περιοχές με τις περισσότερες ορχιδέες στην Ευρώπη, τόσο στον αριθμό των ειδών, όσο και στο πλήθος των φυτών. Το νησί μας έχει 14 γένη με περίπου 70 είδη και υπο-είδη. Τα 14 είδη από αυτά είναι ενδημικά, δεν φυτρώνουν σε κανένα άλλο σημείο της γης. Αξίζει να αναφερθεί πως η ορχιδέα ονομάζεται και «σερνικοβότανο» καθώς υπήρχε η λαϊκή αντίληψη ότι η κατανάλωση των βολβών της (πιθανόν… λόγω σχήματος) ευνοεί την γέννηση αρσενικών παιδιών!

Φωτογραφίες: Γιάννης Φραγκιαδάκης