Κρήτη

Φαινόμενο παλίρροιας παρατηρήθηκε στο Ρέθυμνο

Φαινόμενο παλίρροιας παρατηρήθηκε στο Ρέθυμνο

Είναι παροδικό και δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας σύμφωνα με τον Μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα.

A-
A+
07/02/2018 | 9:05

Αναστάτωση προκάλεσε το βράδυ της Δευτέρας σε διερχόμενους πολίτες η θέα της θάλασσας να απομακρύνεται από τη στεριά αποκαλύπτοντας τα βράχια κάτω από τον περιφερειακό δρόμο του Ρεθύμνου αλλά και στο Ενετικό λιμάνι, αφού δεν ήταν λίγοι εκείνοι που το παρατήρησαν και υποψιάστηκαν πως πρόκειται για παλίρροια.

Το φαινόμενο μάλιστα έκανε την εμφάνισή του στο Ρέθυμνο αλλά και στα Χανιά, όπως επεσήμανε μιλώντας στο ραδιόφωνο του TEAM FM ο μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας, ενώ διαβεβαίωσε πως πρόκειται για κάτι παροδικό για το οποίο δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Όπως διευκρίνισε ο κος Λέκκας, το φαινόμενο αυτό οφείλεται και ισχυροποιείται κυρίως ως αποτέλεσμα ελκτικών δυνάμεων που δημιουργούνται από τον ήλιο και τη σελήνη και πολύ λιγότερο, ωστόσο πιθανό σε συνδυασμό με τα παραπάνω, σε μετεωρολογικά φαινόμενα.

Όπως εξήγησε ο κος Λέκκας: «Είναι οι παλίρροιες που είναι η πλημμυρίδα όπου τα νερά ανεβαίνουν είναι και οι ρηχίες, το κατώτερο σημείο που μπορούν να φτάσουν οι επιφάνειες του θαλασσινού νερού. Αυτό είναι κάτι το οποίο είναι σύνηθες και οφείλεται κυρίως στις δυνάμεις έλξης από τη σελήνη και τον ήλιο. Όταν υπάρχει μια σύμπραξη αυτών ισχυροποιείται αυτό το φαινόμενο».

Παράλληλα, ο ίδιος πρόσθεσε πως στο σκέλος που αφορά την επιστήμη της μετεωρολογίας οι Νότιοι άνεμοι των προηγούμενων ημερών πιθανόν συνέβαλαν στο φαινόμενο αυτό, δημιουργώντας δηλαδή συνθήκες όπου η θάλασσα κινήθηκε από τη στεριά προς το εσωτερικό και το Βορρά. Διευκρίνισε ωστόσο πως ο Νότιος άνεμος: «Ήταν ένας πολύ μικρός παράγοντας, διότι πολύ περισσότερο σχετίζεται με τις ελκτικές δυνάμεις» πρόσθεσε ο κος Λέκκας.

goodnet.gr