Blogs

Να μείνω ή να φύγω από τη σχέση/γάμο μου;

Να μείνω ή να φύγω από τη σχέση/γάμο μου;

A-
A+
01/11/2018 | 11:25

Γράφει η Ψυχολόγος, Ρομπογιαννάκη Αναστασία

 

Κάθε σχέση ξεκινά με τις καλύτερες προϋποθέσεις, αλλά για κάποιους από εμάς αυτές οι προϋποθέσεις δεν αρκούν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που μπορεί να προκύψουν στη ζωή μας. Έχει συμβεί αρκετές φορές να βρισκόμαστε σε μια σχέση για την οποία δεν είμαστε σίγουροι αν αξίζει να παραμείνουμε. Αν είσαι σε δίλημμα να φύγεις ή να παραμείνεις στη σχέση που νιώθεις ότι έχει βαλτώσει, οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να το ξεδιαλύνεις.

Λόγοι για να παραμείνεις με κάποιον.

  • Αν είσαι ερωτευμένος. Στον έρωτα λογική δεν χωράει. Φρόντισε να απολαύσεις τις υπέροχες στιγμές που σου προσφέρει και μην αναλώνεσαι σε ανούσιες αρνητικές σκέψεις.
  • Αν σου παρέχει ασφάλεια. Αν παρόλη την ένταση και την αδρεναλίνη που παίρνεις από τη σχέση σου, νιώθεις ηρεμία και σιγουριά, τότε έχει πετύχει ένα βασικό παράγοντα για την διατήρησή της.
  • Αν υπάρχει σεβασμός και κατανόηση. Είναι υπέροχο όταν νιώθεις ότι ο σύντροφός σου αντιλαμβάνεται τις σκέψεις και τις επιθυμίες σου και σου επιβεβαιώνει το πόσο αξίζεις γι’ αυτόν.
  • Αν επιθυμείτε να προσφέρετε ο ένας στον άλλον. Όταν η προτεραιότητά σας είναι η ικανοποίηση των αναγκών του συντρόφου σας, τότε έχετε εξασφαλίσει μια δυνατή και εύκολη συμβίωση.
  • Αν το σεξ είναι υπερβολικά καλό. Μπορεί να μην είναι το παν, αλλά παίζει σημαντικό ρόλο στην διατήρηση της σχέσης. Μην ξεχνάτε ότι είναι και αυτός ένας τρόπος επικοινωνίας.
  • Αν έχετε αρκετά κοινά ενδιαφέροντα. Το να κάνετε πράγματα μαζί, σας δίνει την ευκαιρία να μοιραστείτε εμπειρίες και να δημιουργήσετε αρκετές γλυκές αναμνήσεις.
  • Αν έχετε κοινές αξίες. Οι κοινές απόψεις και πεποιθήσεις, καθώς και ο παρόμοιος τρόπος σκέψης -ανεξάρτητα από το πώς λειτουργεί ο καθένας- μπορούν να ενώσουν ένα ζευγάρι για μια ζωή.

Λόγοι για να χωρίσεις με κάποιον

  • Αν δέχεσαι κάποιου είδους κακοποίησης (σωματική, ψυχολογική, λεκτική, κλπ.). Βρες το θάρρος και τον τρόπο, και φύγε όσο πιο μακριά μπορείς. Δεν το αξίζεις!
  • Αν νιώθεις πως έχεις χάσει τον εαυτό σου. Σε μία σχέση οι αποφάσεις του ζευγαριού θα πρέπει να είναι κοινές και να γίνονται υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές. Αν δεν ξέρεις πια που ξεκινά η δική σου επιθυμία και πού η απαίτηση του συντρόφου σου, τότε υπάρχει πρόβλημα.
  • Αν νιώθεις έλλειψη ανεξαρτησίας. Ο περιορισμός της ελευθερίας δημιουργεί σταδιακή απέχθεια ως προς τον σύντροφό μας. Ένα ανεξάρτητο άτομο ελκύει τον σύντροφό του να το διεκδικεί καθημερινά και έτσι να κρατάει την φλόγα αναμμένη.
  • Αν βαριέσαι. Σίγουρα θα υπάρχουν στιγμές που θα βαριέσαι μέσα στην σχέση σου. Αν όμως το βασικό χαρακτηριστικό της σχέσης σου είναι η ανία και η έλλειψη κάθε ενδιαφέροντος θα πρέπει να δράσεις.
  • Αν το σεξ είναι πολύ κακό. Το κακό σεξ δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά στην σχέση. Αν δεν μπορεί να διορθωθεί ή ποτέ δεν ήταν καλό τότε θα πρέπει να το ξανασκεφτείς.
  • Αν δεν έχετε τίποτα κοινό. Ακούμε συχνά ότι τα ετερώνυμα έλκονται και είναι αλήθεια, όμως δεν κρατάει για πολύ. Όταν περάσει το πάθος, θα αποκαλυφθούν τα ασυμβίβαστα χαρακτηριστικά των ατόμων, με αποτέλεσμα μια συνεχή διαμάχη για επικράτηση.
  • Αν ο σύντροφός σου σκέφτεται μόνο τον εαυτό του. Ένας εγωιστής και μη δοτικός σύντροφος δεν είναι η καλύτερη εγγύηση για μια μακρόχρονη σχέση. Κάποια στιγμή θα επαναστατήσεις για τα δικά σου θέλω!

Είτε αποφασίσεις να παραμείνεις, είτε να αποχωρήσεις από την σχέση σου, φρόντισε να κατανοήσεις ότι το κάνεις για το δικό σου καλό. Αν αποφασίσεις να αποχωρήσεις από μια σχέση, να θυμάσαι ότι κάθε τέλος είναι μια καινούργια αρχή και κάθε αρχή μας δίνει την ευκαιρία να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος. Μην φοβηθείς να παραμείνεις στην σχέση σου αν αυτό επιθυμείς, φρόντισε μόνο να βελτιώσεις τις συνθήκες διαβίωσής σου. Το μυστικό είναι να θυμόμαστε ότι ο μόνος που μας ανήκει είναι ο εαυτός μας και σε αυτόν θα πρέπει πρώτα να προσφέρουμε αγάπη και σεβασμό!

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΟΛΟΓΟ

2892400610 – 6937494215

Άρη Βελουχιώτη 12 Μοίρες, (1ος όροφος)