Blogs

Θαλάσσιες ζώνες: Το πρόβλημα Ελλάδας-Τουρκίας

Θαλάσσιες ζώνες: Το πρόβλημα Ελλάδας-Τουρκίας

A-
A+
11/09/2020 | 8:31

Δικαιώματα που έδωσε ο Σύριζα

Με κυβέρνηση Σύριζα η πολιτική με τους Τούρκους, ήταν απεμπόλιση δικαιωμάτων της χώρας: Το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του, και να χάσουμε μερικά νησιά δεν πειράζει, η στρατιωτική αμφίεση στα νησιά του κ. Καμένου, που περισσότερο προκαλούσε, η ασυδοσία των θαλάσσιων ροών, η τακτική των ανοικτών συνόρων.

Για πρώτη φορά ακούστηκε από την Τουρκία, η διεκδίκηση (17) ελληνικών νησιών και η αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Αυτά αποτέλεσαν πυλώνα και έρεισμα στους Τούρκους, για να καταπατούν σήμερα τα δικαιώματά μας, με έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες μας, με συνοδεία πολεμικών πλοίων και να απειλούν με πόλεμο. Στο δίκαιο της Θάλασσας που έχουν υπογράψει διεθνώς περί τις 168 χώρες, και τα νησιά έχουν ίσα δικαιώματα, αυτά των 12 μιλίων. Αλλά και η Συνθήκη της Λωζάνης, αναφέρεται στην κυριαρχία μας στα νησιά. Το 1982 με τη διεθνή συνθήκη του ΟΗΕ, για το δίκαιο της θάλασσας και προηγούμενες διεθνείς συμβάσεις, προσδιορίζουν τις θαλάσσιες ζώνες: α) αιγιαλίτιδα (χωρικά ύδατα) β) συνορεύουσα περιοχή γ) υφαλοκρηπίδα και δ) Αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ). Οι ανωτέρω διεθνείς συμβάσεις, είναι απολυτα υπερ των ελληνικών θέσεων.

Χειρισμοί και μέτρα της κυβέρνησης της Ν.Δ

Σταμάτησε η ασυδοσία τοποθετήσεων, που έμμεσα πυροδοτούσαν τα συμφέροντα της Τουρκίας. Σταμάτησε η ασυδοσία μεταναστευτικών ροών και στα θαλάσσια σύνορά μας. Οι έντονες διπλωματικές κινήσεις της χώρας μας, ιδιαίτερα μάλιστα του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, που ενεργοποίησε τους ευρωπαίους εταίρους μας και των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε, που με δηλώσεις τους είναι στο πλευρό της Ελλάδος. Επίσης ενημερώνονται ΟΗΕ, ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, κλπ. Ιδιαίτερα η καθαρή θέση της Γαλλίας, υπερ της Ελλάδος δια στόματος του Γάλλου Προέδρου κ. Μακρόν. Η άφιξη στη Μεσόγειο του υπερόπλου αεροπλανοφόρου Ντε-Γκωλ. Μάλιστα υπάρχουν στο τραπέζι και κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Οι συμφωνίες της χώρας μας με την Ιταλία και την Αίγυπτο, στον καθορισμό μεταξύ μας των θαλάσσιων ζωνών, είναι μία μεγάλη επιτυχία της ελληνικής διπλωματίας. Τα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια στο Αιγαίο με Γαλλία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά και με τις ΗΠΑ, “στέλνουν” μήνυμα στη γείτονα , ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της. Οι παραγγελίες στρατιωτικού εξοπλισμού, ιδιαίτερα από τη Γαλλία, σε αεροπλάνα και φρεγάτες, εντάσσονται στην ισχυροποίηση της χώρας. Βέβαια σε πλήρη ετοιμότητα είναι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Παρά τις θέσεις της Ευρώπης υπερ της Ελλάδος, ο Σύριζα ΔΕΝ ΞΕΧΝΑ ΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΡΝΗΣΗΣ. Την 6/9/2020 στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του, ο Τσίπρας κατηγόρησε την Κυβέρνηση για τα Ελληνοτουρκικά, αντί να είναι εθνικά αρωγός

Το θέμα με την Τουρκία είναι ένα. Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με διάλογο, όταν αποχωρήσουν το ερευνητικό σκάφος Ορουτσ Ρεις, τα πολεμικά τους πλοία και σταματήσουν οι NAFTEX και οι πολεμικές ιαχές,. Χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός κ.Μητσοτάκης απηύθυνε στο Τούρκο Πρόεδρο κ. Ερντογαν 6 καθαρές λέξεις: “Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις”

  Iωάννης Μανιαδάκης                                                                                
   Δικηγόρος Αθηνών στον Αρειο Πάγο