Υγεία

Ένας Χανιώτης vegan «βάζει τα γυαλιά» στους κρεατοφάγους (βίντεο)

Ένας Χανιώτης vegan «βάζει τα γυαλιά» στους κρεατοφάγους (βίντεο)

A-
A+
29/01/2018 | 10:25
Ο Βασίλης Μιχελάκης, είναι 26 ετών, κατάγεται από τα Χανιά και τα τελευταία δύο χρόνια, είναι vegan με αιτία αλλά και… επιχειρήματα τα οποία διατυπώνει σαφέστατα και μέσα από το κανάλι του στο YouTube!
Ο Βασίλης, ο οποίος μιλά στο Χανιώτικο free press InTown, αγαπούσε πάντα τα ζώα, ωστόσο ήταν φανατικό κρεατοφάγος και διαχώριζε τα οικόσιτα ζώα από τα ζώα προς κατανάλωση. Ήταν το 2015 όταν είδε την ταινία «Cowspiracy: The Sustainability Secret» , η οποία μιλά για τα την βιομηχανία κρέατος και γάλακτος και τις απάνθρωπες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν τα ζώα, που… γύρισε ο διακόπτης.
Αυτή η ταινία σε συνδυασμό με άλλα ντοκιμαντέρ και ομιλίες επιστημόνων γύρω από την κρεατοφαγία, ήταν που έκαναν το Βασίλη να πάρει την απόφαση να γίνει Vegan και να αλλάξει τρόπο ζωής.
Λίγο καιρό αργότερα, αποφάσισε να ανοίξει ένα κανάλι στο YouTube, μέσω του οποίου μοιράζεται τις ανησυχίες του, την αγάπη του για τα ζώα και την προσπάθειά του ο κόσμος που ζούμε να γίνει καλύτερος.
Ο Βασίλης μίλησε στο InTown και μας εξήγησε τα πάντα γύρω από το βιγκανισμό και το πώς είναι η ζωή ενός vegan στην Ελλάδα, μία χώρα όχι και τόσο προοδευτική σε ότι αφορά τους διαφορετικούς τρόπους ζωής.
Τελικά ο βιγκανισμός είναι στάση ζωής ή τρόπος διατροφής; 
Για μένα βιγκανισμός είναι «το να κάνεις το λιγότερο δυνατό κακό»  στον πλανήτη, στα ζώα, στον εαυτό σου,  είναι  δηλαδή στάση ζωής. Ο βιγκανισμός είναι το ξεκαθάρισμα, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, ότι όλα τα ζώα είναι ίσα, ότι δεν υπάρχουν ζώα οικόσιτα και ζώα που τρώμε.  Πρέπει να σεβόμαστε όλες τις μορφές ζωές. Δεν υπάρχει λόγος να τρως ζώα που νιώθουν και θέλουν να ζήσουν όπως και εσύ!  Επίσης πρέπει να εξηγήσουμε τη διαφορά ανάμεσα στον βιγκανισμό και στη χορτοφαγία. Χορτοφάγος είναι κάποιος που δεν καταναλώνει κρέας αλλά μπορεί να τρώει ψάρι και ζωικά παράγωγα, όπως γάλα και αυγά. Η χορτοφαγία είναι τρόπος διατροφής.
Αντίθετα ο βιγκανισμός είναι τρόπος ζωής. Όχι μόνο δεν τρως κρέας και ζωικά παράγωγα, αλλά φροντίζεις τα προϊόντα που καταναλώνεις να είναι cruelty free και vegan, δηλαδή να μην έχει εκμεταλλευτεί η εκάστοτε εταιρεία τα ζώα για να φτιάξει σαμπουάν, κρέμες, τσάντες, ρούχα κλπ.


Πόσο καιρό είσαι vegan και πώς το αποφάσισες;
Είμαι vegan δύο χρόνια και στην απόφασή μου αυτή με οδήγησαν διάφορα ντοκιμαντέρ που είδα, ομιλίες επιστημόνων και ταινίες. Επίσης το ότι υιοθέτησα και ένα αδέσποτο σκυλάκι… Όταν βλέπεις ότι ο σκύλος συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος, έχει αισθήματα, καταλαβαίνει, τότε συνειδητοποιείς ότι όλα τα ζώα είναι ίδια. Το κάθε ζώο έχει το ρόλο του στον πλανήτη. Το να τρως ζώα δεν είναι καλό ούτε για την υγεία σου, ούτε για το ίδιο το οικοσύστημα. 

Πόσο δύσκολο είναι να είσαι vegan στην Ελλάδα;
Δεν είναι καθόλου δύσκολο να είσαι vegan γενικότερα. Δεν είναι δύσκολο να σταματήσεις να κάνεις κακό στα ζώα. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται την κατακραυγή του κόσμου, αλλά δεν χρειάζεται να ακούς τη γνώμη του κόσμου, γιατί κάποιοι άνθρωποι απλά δεν καταλαβαίνουν. Υπάρχει πληθώρα τροφίμων για να φας, πραγματικά δεν χρειάζεται να καταφύγεις στα ζώα. Στην Ελλάδα, έχουμε υπέροχα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, μπορείς να φτιάξεις ό,τι θέλεις αρκεί να έχεις τη διάθεση να κάνεις την αλλαγή. 

Θεωρείς ότι ο βιγκανισμός είναι το μέλλον αυτού του κόσμου; 
Ο  πρόεδρος του Αμερικανικού κολλεγίου καρδιολογίας  Kim A. Williams Sr, προτρέπει τους ανθρώπους να σταματήσουν να καταναλώνουν ζωικά. Ο ίδιος αναφέρει ότι έτρωγε ψάρια και σολομό, και απέκτησε χοληστερίνη και, ως γνωστόν, οι παθήσεις της καρδιάς συνδέονται με τη χοληστερίνη…
Ο βιγκανισμός είναι το μέλλον του πλανήτη. Η βιομηχανία κρέατος, γάλακτος κλπ, λειτουργεί μόνο για τα χρήματα. Τα  ζώα υποφέρουν, ζουν σε άθλιες συνθήκες, αρρωσταίνουν, πίνουν μολυσμένο νερό, κάνουν συνέχεια εμβόλια και μετά αυτό το εξαθλιωμένο «προϊόν» το καταναλώνουμε εμείς.
Μελέτες επιστημόνων από όλο τον κόσμο συγκλίνουν στο γεγονός ότι μια αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες έχει τη δυναμική να επιβραδύνει κατά πολύ την υπερθέρμανση του πλανήτη. Η κτηνοτροφία, εκτός των άλλων, είναι φοβερά ενεργοβόρα, εφόσον κατασπαταλά τους υδάτινους πόρους, μολύνει με τα ζωικά της απόβλητα τον υδροφόρο ορίζοντα, διαβρώνει το έδαφος και συμβάλλει τα μέγιστα στο φαινόμενο του θερμοκηπίου με τις εκπομπές επικίνδυνων αερίων από τις μεγαλοβιομηχανίες παραγωγής κρέατος.
Γιατί πιστεύεις ότι οι άνθρωποι κατακρίνουν τους vegan; 
Υπάρχουν πολλά είδη ανθρώπων και πολλές κριτικές. Οι άνθρωποι που κατακρίνουν τους βίγκαν, ξέρουν ότι πρέπει και εκείνοι να αλλάξουν τρόπο ζωής, ξέρουν ότι μπορούν να το κάνουν και απλά δε θέλουν. Αποφεύγουν τις ευθύνες τους και τα προβλήματα που έχουν. Μπορείς να είσαι vegan και να σώζεις ζωές; Άσε τους άλλους να λένε ό,τι θέλουν…
Πώς αποφάσισες να κάνεις βίντεο στο You Τube και τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό;
Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι ότι μπορείς να βοηθήσεις τους ανθρώπους να αλλάξουν τρόπο ζωής, να συνειδητοποιήσουν κάποια πράγματα. Είναι υπέροχο να μπορείς να αλλάξεις τις απόψεις κάποιων ανθρώπων, μέσα από τη συζήτηση. Το κανάλι μου το άνοιξα γιατί ήθελα να εξηγήσω σε όσους δεν ήξεραν τι είναι ο βιγκανισμός και να βάλω κι εγώ ένα λιθαράκι ώστε να αλλάξει αυτός ο κόσμος προς το καλύτερο. Λατρεύω να μιλάω με τους συνδρομητές μου και να ανταλλάσουμε απόψεις, ακόμα και με αυτούς που δεν είναι vegan αλλά θέλουν να ενημερωθούν και να λύσουν τις απορίες τους.

 Συμπλήρωσε τις παρακάτω φράσεις…

Είσαι βίγκαν όταν…  σέβεσαι όλες τις μορφές ζωής.
Το αγαπημένο μου φαγητό…  είναι τα φρούτα με μια ιδιαίτερη αδυναμία στο καρπούζι, το μάνγκο, τα κεράσια και τα μούρα.
Οι βίγκαν στερούνται… φαγητά που έχουν φτιαχτεί από αθώες ψυχές… Δηλαδή,  δεν στερούνται τίποτα!!!
Βιγκανισμός = Σεβασμός.  Όλοι θέλουμε να ζήσουμε και να μας συμπεριφέρονται με τον καλύτερο τρόπο. 
Να γίνεις βίγκαν γιατί… είναι καλό για την υγεία σου και τον πλανήτη.
Ένας βίγκαν διαφέρει από έναν κρεατοφάγο… γιατί έχει ψυχική ηρεμία καθώς δεν βλάπτει κανέναν στο… βωμό του φαγητού!
Βιγκανισμός ή χορτοφαγία… Ο βιγκανισμός είναι τρόπος ζωής, η χορτοφαγία τρόπος διατροφής.
Βίγκαν στην Ελλάδα = Τροφή για σχόλια!
zarpanews