Νότια Κρήτη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να τεθεί το Μαγαρικάρι ο Δήμος Φαιστού

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά να τεθεί το Μαγαρικάρι ο Δήμος Φαιστού

Το Μαγαρικάρι βρίσκεται σε φάση γεωτεχνικής κρίσης

A-
A+
06/05/2025 | 16:09

Το Μαγαρικάρι βρίσκεται σε φάση γεωτεχνικής κρίσης, με ρηγματώσεις σε σπίτια, δρόμους και τεχνικές υποδομές, ενώ η εικόνα που αποκαλύφθηκε κατά την πρόσφατη αυτοψία του Προέδρου του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, επιβεβαιώνει τη βαρύτητα της κατάστασης

Ο Δήμος Φαιστού, με κατεπείγον αίτημά του προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ζητά την άμεση κήρυξη του Μαγαρικαρίου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά από ενδείξεις σοβαρής εδάφους αποσταθεροποίησης και εκτεταμένων ζημιών σε υποδομές και κατοικίες.

Η κίνηση του Δήμου έχει στόχο την ενεργοποίηση των κρατικών μηχανισμών για την ολοκλήρωση του αποστραγγιστικού έργου, που παραμένει ημιτελές επί 40 χρόνια, καθώς και την εκπόνηση σύγχρονης μελέτης σταθεροποίησης του εδάφους. Παράλληλα, ζητούνται άμεσα μέτρα στήριξης για τους κατοίκους, ώστε να αποφευχθεί η εγκατάλειψη του οικισμού.

Το Μαγαρικάρι βρίσκεται σε φάση γεωτεχνικής κρίσης, με ρηγματώσεις σε σπίτια, δρόμους και τεχνικές υποδομές, ενώ η εικόνα που αποκαλύφθηκε κατά την πρόσφατη αυτοψία του Προέδρου του ΟΑΣΠ, Καθηγητή Ευθύμιου Λέκκα, επιβεβαιώνει τη βαρύτητα της κατάστασης.

Ο κ. Λέκκας, συνοδευόμενος από τον Δήμαρχο Φαιστού Γρηγόρη Νικολιδάκη, τους αντιδημάρχους Γιάννη Φασομυτάκη και Γιώργο Ντισπυράκη, καθώς και κατοίκους και φορείς της περιοχής, χαρακτήρισε το φαινόμενο «ερπυστικό», με το 70% των κτισμάτων να έχει υποστεί παραμορφώσεις και ρηγματώσεις, ενώ σε σημεία του χωριού εντοπίστηκε ολίσθηση εδάφους σε βάθος 11 μέτρων, στοιχείο που καθιστά τον οικισμό ιδιαίτερα ευάλωτο σε πλήρη μετακίνηση.

«Αν δεν ολοκληρωθεί το αποστραγγιστικό έργο που ξεκίνησε το 1985 και σταμάτησε τραγικά λόγω εργατικού δυστυχήματος, το χωριό κινδυνεύει με οριστική εγκατάλειψη», προειδοποίησε ο Καθηγητής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έχουν ήδη εκπονηθεί τέσσερις επίσημες μελέτες (ΙΓΜΕ 1978, Περιφέρεια Κρήτης 2020, ΕΚΠΑ 2021, Τεχνική Υπηρεσία Δήμου Φαιστού 2023), οι οποίες συγκλίνουν στο ίδιο συμπέρασμα:

  • Υπάρχει υψηλή γεωλογική επικινδυνότητα
  • Η κατολισθητική δραστηριότητα είναι ενεργή και εξελισσόμενη
  • Πρέπει να υπάρξει άμεση αποστράγγιση και απαγόρευση νέας δόμησης
  • Υπάρχουν ενδείξεις καθίζησης και μετακίνησης εδάφους

Σε δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης τόνισε: «Το Μαγαρικάρι δεν πρέπει να χαθεί. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τους οικισμούς μας. Δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσουν τα χωριά της Κρήτης. Ζητούμε άμεση τεχνική και οικονομική ενίσχυση για να παραμείνουν οι κάτοικοι στον τόπο τους. Είναι ώρα η πολιτεία να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί δίπλα στους πολίτες, ειδικά όταν υπάρχουν αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα».

Πηγή: neakriti.gr