Νότια Κρήτη
Θαυμάστε, αλλά μην…αγγίζετε!
«Είμαστε κι εμείς μέρος της φύσης και οφείλουμε να τη σεβόμαστε σε κάθε μας επίσκεψη στην ύπαιθρο!»
H κόκκινη τουλίπα της Κρήτης (Tulipa doerfleri) που αποτελεί ενδημικό είδος της Κρήτης. Τη συναντάμε και στο Νομό Ρεθύμνου με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς της να βρίσκονται στο μικρό οροπέδιο του Γιους Κάμπου.

Το Γεωπάρκο Ψηλορείτη, σε συνεργασία με το Δήμο Αμαρίου, προχώρησε στην τοποθέτηση πινακίδων στο Γιους Κάμπο για την αποτροπή του φαινομένου εκρίζωσης/ συλλογής της τουλίπας και γενικά των άγριων λουλουδιών.
Όπως τονίζεται «Είμαστε κι εμείς μέρος της φύσης και οφείλουμε να τη σεβόμαστε σε κάθε μας επίσκεψη στην ύπαιθρο!».
Ο Φυτολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, Μανώλης Αβραμάκης (φωτό), κάνει λόγο για μια θετική πρωτοβουλία και εξηγεί ότι στην Κρήτη υπάρχουν 5 είδη τουλίπας και η συγκεκριμένη είναι η πλέον απειλούμενη. Στην τελευταία καταγραφή στο κόκκινο βιβλίο το 2009 χαρακτηρίστηκε ως τρωτό είδος ενώ ήδη από το 1981, με το Προεδρικό Διάταγμα 67/81, ανήκει στη λίστα των προστατευόμενων ειδών.

Εκτός από τους επισκέπτες της περιοχής που ίσως θελήσουν να κόψουν κάποιο λουλούδι, η μεγαλύτερη απειλή για την κόκκινη τουλίπα (ή Τουλίπα του Ντόρφλερ) είναι το ενδεχόμενο να αλλάξει η χρήση γης. Φυτρώνει σε χωράφια που είναι ήδη σπαρμένα και οργωμένα με επιφανειακή άροση που δεν προκαλεί ζημιά στους βολβούς. Αν, όμως, κάποιος αγρότης της περιοχής θελήσει να αλλάξει καλλιέργεια, για παράδειγμα να φυτεύσει πατάτες που χρειάζονται βαθιά άροση και χρησιμοποιήσει τρακτέρ, τότε θα δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα, επειδή θα φέρει τους βολβούς στην επιφάνεια. Από την άλλη πλευρά, η επιφανειακή άροση βοηθάει το φυτό καθώς εξολοθρεύει τους ανταγωνιστές του. Για αυτό το λόγο βλέπουμε λιβάδια από τουλίπες σε καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Πρόκειται για ένα φυτό που αναπαράγεται αγενώς με υπόγεια ριζώματα και βολβούς.
Κάντο όπως η Ολλανδία: Ο κ. Αβραμάκης εξηγεί πως υπάρχουν προγράμματα που «τρέχουν», μελετούν το φυτό με στόχο να το μετατρέψουν σε καλλιεργούμενο είδος. (https://tulips.gr) Έτσι, τα επόμενα χρόνια αν κανείς θέλει να προμηθευτεί κρητικές τουλίπες θα μπορεί να τις αγοράσει από ανθοπωλείο.
Πρόκειται για το παράδειγμα των Ολλανδών που έχουν καλλιεργούμενες ποικιλίες και τις εκμεταλλεύονται εμπορικά χωρίς να καταστρέφουν τους φυσικούς τους πληθυσμούς

Πηγή: cretalive.gr